Újságíróként nem gyakran kapunk meghívást dokumentumfilm-forgatásra, a műfaj sajátossága, a téma érzékenysége, esetleg a főszereplő személye miatt erre soha nem volt lehetőségünk, egészen mostanáig. A múlt héten élőben néztük végig, hogyan készül a tokiói olimpiára három kamera és egy sokfős stáb társaságában a háromszoros olimpiai bajnok és többszörös világbajnok úszónő, Hosszú Katinka. Mire odaértünk a Duna Arénába, a Katinka munkacímű film főhőse már bőven a közepe táján járt a két órás edzésének, amit nem akasztott meg a forgatás, sőt a medence körül több kameracsapat minden egyes karcsapását végig követte. 

A monitoroknál a film rendezője, Pálinkás Norbert mellett Nagy András vezető operatőr, Lajos Tamás producer és a stáb többi tagja figyelte az élő felvételeket, ami a három kamera képét mutatta. Egy kézikamera a medence végéből vette őt, a medence mellé hosszában felépített, sínen mozgatott, skorpiófejes technocrane a partról követte a mozgást (és próbált lépést tartani Katinka elképesztő tempójával), a harmadik pedig egy spidercam (amit főként focimeccseken használnak), ami felette siklott úszás közben. A rendezőasszisztens kezében ott volt a pontos edzésterv, kétszáz mell, kétszáz gyors, majd száz hát vagy pillangó, néha egy perc pihenő, pár szó az edzőjével, és már rá is fordult a következő etapra.

Katinka útja Bajától Tokióig

Katinkának minden mozdulatát előre tudták a stáb tagjai, és ahogy a film rendezője is mesélte, úgy lett köré szervezve a forgatás, hogy az edzés semmilyen módon ne legyen megakasztva. „Film ide vagy oda, a legfontosabb szempont, hogy  Katinka a lehető legjobban fel tudjon készülni az olimpiára. Ennek a célnak alárendeljük a filmet, igyekszünk mindenben alkalmazkodni hozzá, követjük őt.” - mondta Pálinkás Norbert. A dokumentumfilmnek megszavazott magas költségvetésnek természetesen nagyon örül: „ Ez az anyagi forrás biztosítja a drága, speciális eszközök, technikák alkalmazását, a sokhelyszínes forgatást a rengeteg utazással szerte a világban, nem beszélve az olimpiai forgatásról, amelyek feltétlen velejárói, hogy világszínvonalú dokumentumfilm születhessen. Örülök, hogy a magyar filmfinanszírozás végre elismeri, hogy a dokumentumfilmezéshez is  megfelelő költségvetés kell, ha ott akarunk lenni a nemzetközi mezőnyben.”

Hosszú Katinka

Hosszú Katinka élsportoló, sikeres üzletasszony és egyben sok fiatal példaképe. Kíváncsiak voltunk, hogyan a rendező hogyan tervezi felépíteni a film szerkezetét, mennyiben lesz portréfilm vagy tolódik el inkább egy sportfilmes irányba. „A film két síkon épül majd fel: az egyik Katinka múltját mutatja be, a 4 éves kislány útját Bajáról a világranglista tetejéig, a másik a jelen, a felkészülés az ötödik, és talán utolsó olimpiájára. Nem lesznek rekonstruált jelenetek, inkább visszamegyünk azokra a helyszínekre, amelyek fontos szerepet játszottak az életében. Elkísérjük őt Los Angelesbe, ahol egyetemista korában először tapasztalta meg a profi versenyzés világát, beszélgetünk a régi edzőivel. Rengeteg családi archív felvétel is rendelkezésünkre áll, megmutatunk sok olyan bensőséges családi jelenetet, amelyek eddig   sehol máshol nem voltak láthatóak. Ezek a szálak fogják keresztezni egymást.” - mesélte a rendező. „Forgatunk gyerekekkel és Katinka üzletasszony oldalát is bemutatjuk, de alapvetően az a célunk, hogy az olimpiai felkészülést és annak emocionális útját végigkísérjük. A sikerei mögött rengeteg munka áll, hullámvölgyekkel és felemelkedésekkel, folyamatosan keményen edz.” 

Pálinkás Norbert rendező és Apjok Gergő rendezőasszisztens

A hagyományos dokumentumfilmek egyik velejárója, hogy a történet alakulása sok szempontból kiszámíthatatlan. Az egyre nagyobb méreteket öltő koronavírus a nyári olimpiai játékokra is hatással lehet, a rendező elmondása szerint ezt is figyelemmel kísérik. Hogy lesz-e vagy sem, az hamarosan kiderül, a stábban abban bíznak, hogy lesz olimpia, mindent megtesznek, hogy egy forgatócsapat el tudja kísérni Katinkát a tokiói versenyre.

Úszás olyan közelről, ahogy még sosem láttuk

A medence körül operáló három kamera sokakat kizökkentett volna, de Katinka látszólag egyáltalán nem zavartatta magát, megszokta már, hogy folyamatosan kamerák veszik körül, bár az tény, hogy ilyen közel még senki nem jutott hozzá. Pontosan ez volt Nagy András operatőr célja: „Minél közelebb szerettem volna menni hozzá, általában a partról szokták felvenni az úszók mozgását, de a mi technikánkkal  0,8 -1 méteres távolságba tudunk kerülni hozzá, ami egy nagyon izgalmas perspektívát hoz létre. Szuperlassításokkal, különleges világítási konstrukcióval az egész egy furcsa fikciós-dokumentum hibrid, amit eddig még soha nem csináltam, és ahogy utánanéztem, a világon sehol sem készült még ehhez hasonló.”

A látványos úszáson kívül a film gerincét a hagyományos lekövetés adja majd, ami Tóth Zsolt operatőr érdeme. A Duna Arénában is az ő kezében volt a kézikamera, Nagy András irányította a fellógatott spidercam-et, Vajda Péter pedig a skorpiófejes technocrane-ért volt a felelős. Egy ilyen összetett technikai felállásnál a legfontosabb az előzetes próba volt, a helyszínen már nem lehetett improvizálni. „Annyi mindent kell összeszinkronizálni, hogy már hetekkel ezelőtt kijöttünk ide Norberttel, és figyeltük, ahogy Katinka edz, megvizsgáltuk a fényeket és a beállításokat, átbeszéltük, hogy mit szeretnénk látni. Ezután döntöttük el, hogy milyen kamerákra, mozgatórendszerre és világítás konstrukcióra van szükség. Ide már úgy jött ki a teljes csapat, hogy az előzetes teszten mindent kitaláltunk.” - mondta Nagy András.

Korábbi munkái közül leginkább Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjében volt hasonlóan sportos tematika, amiben kérdésünkre ő is felismerte a hasonlóságot. „Abban a filmben tornász gyerekekkel dolgoztunk, akiket lehetett instruálni, de nagyjából azt csinálták, amit tudtak: felmentek a korlátra, leugrottak róla, nekünk pedig meg ki kellett találni, hogy honnan lehet ezt a legjobban, maximum kétszer felvenni. De a víz egészen más közeg, máshogy kell világítani és mozgatni mindent. A vízben nem tudok közel menni az arcához, különböző technikai felszerelések szükségesek ahhoz, hogy ugyanazt a közelséget megteremtsük.” 

„Ezzel a filmmel mi csak nyerhetünk” - Interjú Káel Csabával, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

Az 570 millió forintos támogatást már a Káel Csaba irányításával működő Nemzeti Filmintézet Döntőbizottsága szavazta meg. A kormánybiztos személyesen is ellátogatott a Duna Arénába, ahol többek közt a nagy összegű gyártási támogatásról is megkérdeztük. 

Nem készült itthon még ekkora költségvetésű dokumentumfilm. Miért Hosszú Katinka története lesz az első?

Ez nem egy átlagos dokumentumfilm. 65 napon keresztül forgat a stáb, speciális eszközökkel, különleges körülmények között, reményeink szerint majd az olimpiai helyszíneken is. Nagyon lényeges ezt a folyamatot minél részletesebben, minél látványosabban dokumentálni. Nem is biztos, hogy dokumentumfilmnek kéne hívni, hanem inkább sport-dokumentumfilmnek. A világban készült már jópár hasonló típusú film atlétákról vagy boxolókról, ezek magasra rakták a mércét, hihetetlen minőségben vannak felvéve. Ha egyszer van egy ilyen értékünk, mint Katinka, aki egy világsztár, akkor őt is így kell megörökíteni. Jelentős lehetőséget látunk a külföldi forgalmazásban, a nemzetközi piacon is van érdeklődés a világszerte ismert sportoló portréjára. Nagyon örülök, hogy a portréfilm ötlete egy magyar filmes csapatnak jutott először eszébe, és magyar produkcióban készül el. 

Káel Csaba és Lajos Tamás

Egyre népszerűbbek itthon a dokumentumfilmek, a BIDF-re elővételben elfogytak a jegyek, a streaming-szolgáltatók is sorra gyártják a dokumentumfilmeket. Ez is hozzájárult ehhez a nagy támogatáshoz?

A reneszánszát élő dokumentumfilmezés nagyon izgalmas, rengeteg ága van, történelmi eseményeket, sportokat, társadalmi folyamatokat feldolgozó kitűnő filmek születnek. Az embereket érdeklik ezek a történetek, de sokáig nehéz volt nekik felületet találni, mert bizonyos televíziók nem foglalkoztak a forgalmazásukkal. A streaming szolgáltatók nagy lökést adtak ennek, ezért is tervezünk mi is beindítani egy hazai streaming szolgáltatást, amin a dokumentumfilmeknek is fontos helye lesz. 

A Filmintézet mennyiben veszi ki a részét a szervezésben, például az olimpiával való egyeztetésből? 

A Filmintézet támogatóként állt a produkció mögé, segítünk abban, hogy a lehető legjobb körülmények között készülhessen el, és minden szakmai segítséget megadunk majd a producernek, hogy a film minél több emberhez eljusson. A film a 21. század egyik legjelentősebb sportolóját mutatja be, aki egy nagyon érdekes, példaértékű személyiség is egyben. Mennyire lehet közel kerülni egy úszóhoz, a magánemberhez, a lelki világához? Mennyire győz meg a zsenialitásáról, mennyire tud minket inspirálni arra, hogy igenis érdemes küzdeni az életben? Katinka élete egy merő küzdelem, mindig bizonyítania kell, és nap mint nap túlszárnyalni a korábbi teljesítményt.

Tóth Zsolt operatőr, Pálinkás Norbert rendező, Pál Ákos NFI vezérigazgató, Hosszú Katinka, Káel Csaba kormánybiztos, Nagy András vezető operatőr

Azt is számításba veszik, ha esetleg nem nyer az olimpián?

Természetesen. Bármi történik Katinkával, ezzel a filmmel mi csak nyerhetünk. Ha megnyeri az olimpiát, akkor boldogok leszünk, hogy osztozhatunk a sikerében és végigkövethettük, hogy milyen gigászi munka volt ezt elérni. Ha pedig nem, akkor annak a katarzisát élhetjük majd át nézőként, hogy hiába követ el mindent az ember egy felkészülés során, benne van az is, hogy végül nem nyer. Olyan Katinka személyisége, hogy ezt is át fogja tudni hidalni, ebből is a remény fog sugározni. Ilyen közelségből bemutatni egy sportolót és az embert, egy fantasztikus lehetőség.

Terveznek együttműködni a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületével, a MADOKE-val?

Elkezdődött velük az egyeztetés, minden szakmai szervezettel van párbeszéd arról, hogy mit szeretnénk. Akkor vagyunk a legigazságosabbak, ha a Magyar Filmakadémián keresztül tárgyalunk a szakmai szervezetekkel, hiszen ők nem egy érdekcsoportot képviselnek, hanem a szakma egészét. Mindenki felé nyitottak vagyunk, közös célunk, hogy minél több tartalmas, jó minőségű mozgókép jöjjön létre. Az a cél, hogy az az örökség, amit a magyar kultúrában a mozgókép képvisel, minél inkább gyarapodjon és minél szélesebb közönséghez jusson el. 

A nagyszabású dokumentumfilm producere Lajos Tamás, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, rendezője Pálinkás Norbert, vezető operatőre Nagy András. A Katinka tervezett bemutatója 2020 karácsonyán lesz.

Fotó: Pozsonyi Janka