Idén három kiemelt téma köré szerveződnek a programok: decemberben lesz 80 éves a Meseautó, a magyar filmtörténet 1934-ben készült iskolateremtő filmje; idén zajlik az első világháború centenáriuma; és július 17-én ünnepeljük a magyar filmtörténet meghatározó művészének, Tolnay Klárinak 100. születésnapját.

A látogatók csoportos vezetésen vehetnek részt a filmarchívum pozitív-filmraktárában, megismerkedhetnek a különböző antik vetítőgépekkel és egyéb technikai ritkaságokkal és érdekességekkel. Bepillanthatnak a vetítőgépházba, amely ma már önmagában is történelem. Az aulában felnőttek és gyerekek rajzfilmet készíthetnek kockánként, thaumatrope rajzot készíthetnek vagy autós filmtörténeti totót tölthetnek ki DVD-nyereményekért. Folyamatos tárlatvezetést fognak tartani a magyar filmszakma történetéről, miközben a vetítőben filmek peregnek. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Telecine-rendszer képrestaurálási lehetőségeivel és a 3D-szkennelés titkaival, sőt a magukkal hozott kedvenc tárgyukról (20*20*20 cm mérethatárig) a helyszínen körbeforgatható 3D-modellt készítenek (amelyet később letölthetnek egy megadott webhelyről).

manda muzeumok1 600

A parkolóban valódi meseautók állnak majd az oldtimer gépkocsibemutatón: egy 1939-es Opel Kapitan, egy 1959-es Mercedes és egy 1954-es Austin Healey – némelyikük filmben is szerepelt. De fényképezkedhetünk archív filmes jelenetekben is, korhű lámpaparkkal. Az est Surfin' Zhiguli koncerttel zárul.

Az Örökmozgó Filmmúzeum az első világháborús témára koncentrál ezen az estén. 18 órától a Café Moszkva (Székely István, 1935), 19:30-tól az Én is jártam Isonzónál című filmet vetítik. Utóbbi vetítése után kerekasztalbeszélgetés lesz a rendezők, Gulyás Gyula és Gulyás János, valamint Szörényi László irodalomtörténész és Pintér Judit filmkritikus résztvételével. 22 órától összeállítást láthatnak első világháborús filmfelvételekből (Isonzói csata, A görzi csata, Bukovina felszabadítása), improvizatív elektronikus zenei kísérettel. A zenét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két elsőéves hallgatója, Berkó Gábor és Bodoki-Halmen Zsolt szolgáltatja.

Ezalatt a kiállítótérben a Tolnay Klári centenáriumhoz kapcsolódó filmtörténeti totót játszhatnak, DVD-nyereményekért. A kiállítással az örökifjú művésznő filmes pályafutása előtt is tisztelegnek.

tolnayklari 600

Időpont: 2014. június 21. 16-24 óra

Helyszín:
- A MANDA filmarchívuma (1021 Budapest, Budakeszi út 51/e)
- Örökmozgó Filmmúzeum (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.)

Aki a MANDA-nál veszi a karszalagját, 2014. július 31-ig három filmet ingyen nézhet az Örökmozgóban!