Immáron tizennyolcadik alkalommal nyújtják át a Hazám-díjakat. A XXI. Század Társaság 2001-ben megalapított elismerése József Attila Hazám című verséről kapta a nevét. A díjjal a szervezet kuratóriuma olyan személyiségeket tüntet ki, akik értékőrző és értékteremtő életművükkel mutatnak példát. Az idei díjazottak között szerepel Mészáros Márta filmrendező és Ráday Mihály rendező-operatőr is. A XXI. Század Társaság elismerését november 10-én, szombaton adják át a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

Mészáros Márta, az európai film egyik legjelentősebb alakja, aki magyar nőként elsőként kapott rendezői diplomát és nemzetközi elismeréseket a vasfüggönyön túloldaláról. Majdnem egy évtizedes kihagyás után, 2017-ben tért vissza a vászonra az Aurora Borealis - Északi fény című drámával, ami azóta is gyűjti az elismeréseket a világ körül, legutóbb Spanyolországban nyert fődíjat. 

Mészáros Márta az Aurora Borealis - Északi fény forgatásán

Ráday Mihály rendezőként, forgatókönyvíróként és operatőrként is tevékenykedett pályafutása során, de várostöréneti műsorairól is ismert, többek között az Unokáink sem fogják látni című sorozat műsorvezetőjeként is több évtizedig szerepelt a tévéképernyőn. 

A Hazám-díjat az elmúlt években olyan neves személyiségek vehették át, mint Bródy Sándor zenész és Jordán Tamás színművész. A szombati díjátadón Galkó Balázs színművész és Balázs János zongoraművész fognak közreműködni, köszöntőt mond Baranyi Ferenc és Varga Gyula. Az esemény előtt egy szál virággal tisztelegnek József Attila sírjánál, a Fiumei úti temetőben - írták az esemény meghívójában.

(MTI) / Borítókép: Mészáros Márta (Fotó: Valuska Gábor)