Kilenc hónap cannes-i sikere (FIPRESCI-díj, 1976) után lehetővé vált Mészáros Márta számára, hogy nagy sztárokkal dolgozhasson. Az Ők ketten (1977) két nagyon különböző nőalak kapcsolatát és házasságát mutatja be. Az egyik nagyon szép, harmonikus és határozott – őt alakítja Marina Vlady. A másik szabálytalan ésszenvedélyes, ő a Kilenc hónap-ból ismert Monori Lili. A film történetében Mária, egy munkásszállás igazgatónője védelmébe veszi az alkoholista férje elől gyermekével menekülő Julit, kettejük kapcsolata és házasságuk különösen hat egymásra. A film különlegessége, hogy ez az egyetlen alkotás, amelyben Marina Vlady és férje, Vlagyimir Viszockij egy megkapó csókjelenet erejéig együtt is megjelentek a filmvásznon. És itt kezdődött el Mészáros Márta és a nyolcéves Czinkóczi Zsuzsa csodálatos kapcsolata is, aki később a Naplók-ban a rendezőnő ifjúkori énjét alakította.

Örökbefogadás

Ahogy azt korábban is írtuk, a 69. Berlinale felújított filmklasszikusokat felvonultató szekciójában Mészáros Márta egyik korábbi filmjét, az Örökbefogadás-t tűzik műsorra február 12-én. A filmért Mészáros Márta 1975-ben – első női rendezőként és első magyar résztvevőként – vehette át a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. A finoman árnyalt női portréban Berek Katalin magányos gyári munkásnőt alakít, aki hiába szeretne nős szerelmétől gyereket. Egy nevelőotthonban élő fiatal lány lesz a „próbagyermeke”, ez a kapcsolat segíti hozzá ahhoz, hogy valóban örökbe fogadjon egy csecsemőt, és életét a másoktól való függés nélkül rendezze be.

Mészáros Márta: A film nem hajtás, hanem életforma

Majdnem egy évtizedes kihagyás után tért vissza a nagyvászonra Mészáros Márta, az európai film egyik legjelentősebb alakja, aki magyar nőként elsőként kapott rendezői diplomát és nemzetközi elismeréseket a vasfüggönyön túloldaláról. Az Aurora Borealis - Északi fény című családi drámája kapcsán ültünk le beszélgetni a rendezővel a moziba való visszatérésről, a dokumentumfilm erejéről, hanyatló szexuális kultúránkról, a csodálatos Törőcsik Mariról, aki a halálból tért vissza erre a szerepre és a következő filmtervéről is, Cserháti Zsuzsa hányatott életéről.

Mindkét film teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Filmalap tíz éves digitális filmrestaurálási programjának keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban, az eredeti kameranegatív és az eredeti mágneshangszalag felhasználásával. Az Ők ketten-t 2017-ben, Kende János operatőr, az Örökbefogadás-t pedig 2018-ban, Koltai Lajos operatőr közreműködésével újították fel a szakemberek. A Filmalap restaurálási programjában Mészáros Márta kilenc filmjének restaurálása szerepel.