Október 1. és 9. között rendezték meg a Guadalajara-i Nemzetközi Filmfesztivált (FICG) Mexikóban, melyen Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmje a Maguey zsűri díját nyerte. Ahogy a rendező kommentelte a díjat a fesztiválon: "Sosem voltam még ilyen messze az otthonomtól. Ez megtanított arra, hogy a mozinak nincsenek határai, nincs neme, nincs nemzetisége, ez a szabadság legnagyobb kifejezési eszköze."

A 81 perces dokumentumfilm egy transznemű tinédzser támogató édesanyja és gyereke, Éva és Tobi különleges kapcsolatát mutatja be. Éva – aki családjával együtt egy kis magyar faluban él – küzd a benne feltörő vegyes érzésekkel, míg Tobi nemcsak a nemi identitását keresi, hanem a helyét is a saját életében. A Tobi színei egy érzelmes, éveken át követett történet az elfogadásról, az elengedésről és önmagunk megtalálásáról.

Itthon július 1-én mutatták be a Tobi színeit, mely a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült, fejlesztését és gyártását a Sundance Institute is támogatta. A filmet számos fesztiválon vetítették, többek közt beválogatták a rangos londoni BFI Flare fesztiválra, a bolognai Biografilm fesztiválra és a ZagrebDox dokumentumfilm-fesztiválra. Legutóbb a zsűri elismerő oklevelét kapta a freistadt-i filmfesztiválon, illetve a Mermaid díjat Thesszalonikiben.

Azt szeretném ezzel a filmmel megmutatni, hogy mennyire nehéz ma LMBTQ embernek lenni még akkor is, ha az illető támogató családban él. Fontos volt számomra, hogy egy rendkívül személyes film szülessen, és friss nézőpontból lássunk ezt a témát. Szeretném, ha a nézők azt éreznék, miután látták: »Én is szeretnék tenni valamit a saját családomért«” – mondta el korábban róla Bakony Alexa rendező.

Tobi színei rendezője Bakony Alexa, aki közösen jegyzi a forgatókönyvet a film vágójával, Rudas Mariann-nal. Az operatőr Táborosi András, a producerek Osváth Gábor és Szűcs Ildikó. A dokumentumfilm a Filmfabriq és a Sparks gyártásában készült, Magyarországon a Cirko Film forgalmazza.