Szomorú hírrel indult a hét: elhunyt Susannah York brit színésznő, az 1960-as és a korai 1970-es évek angol és hollywoodi filmjeinek egyik legnagyobb, Oscarra is jelölt sztárja. A hír magyar vonatkozásaként megemlítettük, hogy Susannah York volt Szemző Tibor Csoma-filmjének angol nyelvű narrátora, ennek apropóján 2005-ben látogatást is tett Magyarországon, az A38 hajón megrendezett sajtótájékoztató vendége volt.

A Csoma-legendáriumban az akusztikának és a kimondott szónak rendkívüli jelentősége van: magyarul Törőcsik Mari hangja idézte meg a népmesei hagyományt, az ennek megfelelő angol változat elkészítéséhez kérték fel Susannah York-ot. A sajtótájékoztatóról készült beszámolónkat itt lehet elolvasni.

Durst György egy fotót is küldött nekünk az eseményről: "Küldök nektek egy képet, ami Susannah York egyik/egyetlen magyarországi látogatásának alkalmával készült. Hátha másnak is érdekes lehet. A képen: Durst György, Lugosi Lugo László, Susannah York, Szemző Tibor"

susannah_york_bp_500

A linkelt cikkből is kiderül, York korábban már játszott a Merlin Színházban és a Katona József Színházban, és állítása szerint nyaralt is már a fővárosban. Egy szemfüles olvasónk azonban még ennél is különlegesebb részletre hívta fel figyelmünket, és küldött egy fotót is az eseményről.

1972-ben hazánkban forgatták a Bluebeard címmel a Kékszakállú herceg egy modernizált, csúfosan megbukott változatát Richard Burton-nel a főszerepben. Míg a forgatás zajlott az akkor még Lumumba nevét viselő utcában (ma: Róna utca), Elizabeth Taylor a negyvenedik születésnapi partijára készült az Intercontinental Hotelben, ahova olyan hírességek voltak hivatalosak mint Michael Caine, Ringo Starr és Susannah York is. Az eseményen készült a fotó a színésznőről Caine és a Jézus szakállt viselő Starr társaságában.

michaelsuzannahstarr
A buliról a Sunday Times közölt beszámolót