Világszerte készülnek gyerekeknek szóló minőségi filmek, azonban ezek az alkotások szinte soha nem jutnak el a hazai mozikba. A Cinemira komolyan veszi a gyerekeket, és idén is elhozza a legkiemelkedőbb minőségi nemzetközi gyerekfilmeket a hazai közönségnek. Az idei fesztivál programjában szereplő alkotások a gyerekek életét formáló erőkről mesélnek, olyan tabutémákat is feszegetnek, mint a bullying, az első szerelem, a nagyszülők halála, a digitális függőség, az iskola szerepe, a tökéletlenség elfogadása, vagy a környezetünk védelme - mindezt szórakoztató módon, a gyerekek nyelvén, az ő szemszögükből ábrázolva. 

A filmeken keresztül különleges gyerekhősöket ismerhetünk meg, akik releváns válaszokat adnak a gyerekek mindennapjait érintő kérdésekre. A szervezők fontosnak tartják, hogy a gyerekek különböző vizuális formákkal találkozzanak, amelyek kitágítják horizontjaikat. 

Különleges hősök, magyar animációk a versenyprogramban

A Cinemira idén országossá válik, így a budapesti fő helyszín mellett számos vidéki moziban, könyvtárban és kulturális központban is vetítik a gyerekfilmeket. A rövidfilmes programban 4-14 éves gyerekeknek szóló alkotások versenyeznek az Aranymókus díjért. A kisjátékfilmek versenyében 14 ország, többek között Kanada, Olaszország, Argentína, Németország, Irán, Fülöp-szigetek rövidfilmjei láthatóak. Az animációk versenyében számos nemzetközi díjat nyert rajzfilm és 7 magyar alkotás kapott helyet. A legjobb magyar gyerekfilm díjáért idén 8 rajzfilm versenyez. Orosz Judit a MOME animációs szakán készült diplomamunkája, az Odakint, valamint a Metropolitan Egyetem animációs szakán készült Az utolsó Yeti Mészáros Borbálától.

Orosz Judit: Odakint (fotó: MOME Anim)

Vászonra kerül Glaser Katalin Városi legendák és Máli Csaba Szupermalac és Űrpatkány sorozatának egy-egy epizódja, B. Nagy Ervin A polgár lányok című animációja és Benkovits Bálint Marci kertje című mesefilmje. A fesztivál korábbi nyertesei is újabb művekkel szerepelnek: Horváth Máriától a Cigánymesék sorozat Csúnya Borka című epizódja; Fabók Szilviától a Kippkopp a hóban című mese örvendezteti meg a közönséget.

A zsűri tagjai közt idén M. Tóth Géza animációs rendező; Balázsy Panna tévés műsorvezető; Libor Anita újságíró; Visky Ábel filmrendező vesznek részt. A legnagyobb európai gyerekfilm fesztiválok vezetői erősítik a zsűrit, így a lengyel Allé Kino! igazgatója, Jerzy Moszkowic és a cseh Zlín Filmfesztivál művészeti igazgatója, Markéta Pášmová. A fesztiválon jelen lesz az Európai Gyerekfilm Szövetség (ECFA) is, amelyet Felix Vanginderhuysen, a szervezet holland főtitkára, Michael Harbauer, a németországi SCHLINGEL, valamint Jo-Anne Blouin a kanadai FIFEM Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválok vezetői képviselnek. 

Berlinale, Velence, Oscar - Panorámaprogram

A Cinemira nagyjátékfilmes panoráma programmal bővül, öt díjnyertes európai családi mozifilmet mutatnak be, köztük az Európai Filmakadémia (EFA) Fiatal közönség-díjának mindhárom idei jelöltjét. Először látható Magyarországon az Oscar-jelölt rendező, Katja Benrath Rocca megváltja a világot című vígjátéka, amely 2019-ben elnyerte a legjobb gyereknek szóló alkotás Német Filmdíjat. A vidám történet egy asztronautának készülő, talpraesett tizenegyéves kislányról szól, aki egy űrközpontban cseperedett – ám most egy átlagos hamburgi iskolába kell beilleszkednie. Szintén első alkalommal mutatják be itthon Az öcsém dinoszauruszokat kerget című olasz-spanyol dramedy-t. Stefano Cipani filmje, amely a 2019-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, kedves humorral és rengeteg optimizmussal ábrázolja egy kamaszfiú és down-kóros kisöccsének kapcsolatát.

Katja Benrath: Rocca megváltja a világot

A hazai mozipremier előtt látható Nicolas Vanier rendezése, a Taníts meg repülni! című francia-norvég kalandfilm, amelyben egy apa és fia próbál meg eltévedt vadkacsákon segíteni úgy, hogy ők is a levegőbe emelkednek. Egy különleges nyárról és egy apját kereső kislányról szól a magyarul is megjelent ifjúsági regényen alapuló Tess és én – Életem legfurcsább hete, amit Steven Wouterlood holland rendező vitt filmre, mellyel díjat nyert 2019-ben a Berlinale Generation programjában. A közelmúlt kelet-európai történelméről mesél a Fritzi – Egy forradalmi mese című, magyar részvétellel készült német animációs film, amelyben egy bátor kelet-német kislány próbálja meg legjobb barátnője után vinni szeretett kiskutyáját – miközben a lány családja Nyugatra próbál átjutni.

 Stefano Cipani: Az öcsém dinoszauruszokat kerget

A magyar klasszikus alkotások sem hiányozhatnak a nagyjátékfilmes kínálatból: Palásthy György két legendás ifjúsági filmje, az 1971-es Hahó, Öcsi és 1981-es Szeleburdi Család a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum által digitálisan felújított formában tér vissza a nagyvászonra. A közelmúltból a sikeres tévésorozat második mozifilm-változata, a Mi újság, Kuflik? című animációs film is várja a kicsiket.

Legyen újra magyar gyerekfilm! - Szakmai programok

Miközben a műfaj kontinens-szerte virágzik, hazánkban a rendszerváltás óta szinte teljesen leállt az élőszereplős ifjúsági filmek gyártása. Egy egész generáció nőtt fel a saját közegükben játszódó, magyar színészeket felsorakoztató, a fiatalokat foglalkoztató kérdésekről sajátos magyar humorral beszélő filmek nélkül. A fesztivál szeretné feléleszteni a gyerekfilmgyártás hagyományait, ezért a nyitónapon (április 3.) a hazai filmes alkotókat és döntéshozókat szakmai programokkal várja.

Első alkalommal rendezik meg a Gyerek- és Ifjúsági filmes Pitch Fórumot, amire a fiatal közönségnek szóló filmek és sorozat tervekkel lehet jelentkezni. A rendezvényen a forgatókönyv-tervek szakmai partnerekre, rendezőkre és producerekre találhatnak. Arról, hogy ki nyeri a legjobb gyerekfilmes forgatókönyv-versenyt és az azzal járó 300,000 forintos fődíjat, egy héttagú gyerekzsűri dönt. A pályázók szakmai zsűritől kapnak értékelést, melynek tagjatöbbek közt Divinyi Réka forgatókönyvíró és Ternovszky Béla rajzfilmrendező is.



Másodjára kerül sor a Mese a vászonra! Író+Filmes találkozóra, ahol a legnagyobb hazai könyvkiadók ajánlása alapján az elmúlt évek legnépszerűbb magyar gyerekkönyveinek történetét ismerhetik meg a filmes alkotók, közvetlenül az íróktól és kiadóktól. A program célja, hogy filmes adaptációk készüljenek a hazai gyermekirodalom kiemelkedő alkotásaiból.

A szakmai programokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit itt lehet megtenni- 

A Cinemirát 2020. április 3-5. között, a budapesti Millenáris Parkban rendezik meg. A fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül rendezik meg, a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Forrás: Cinemira / Borító: Tess és én - Életem legkülönösebb hete