A film fő kérdése az, hogy miként lehet elvenni egy gyerektől azt a dolgot, amiért belépett egy kórusba, azért, hogy bent maradhasson a kórusban. Az ilyen feloldhatatlan paradoxonok adják az élet sava-borsát - mondta a rendező a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskolában rendezett sajtótájékoztatón, tegnap délután.

A filmben szereplő kórusvezető tanár hibáját Deák Kristóf abban látta, hogy nem a gyerekek érdekeit helyezte előre, viszont szerinte ez nem általános ma Magyarországon, ahol rengeteg tanár csodálatos munkát végez.

Nina Kov, Deák Kristóf, Udvardi Anna és Szamosi Zsófi a díjátadón

A kisfilmek egészen másként kerülnek az Oscar-díj közelébe, mint az idegen nyelvű filmek kategóriájában versenyző alkotások, ahol az egyes országok nevezhetnek. A kisfilmek esetében vagy egy jelentős filmfesztivált kell megnyerni, vagy egy Los Angeles-i moziban kell egy egész héten át vetíteni az adott alkotást - mondta el Deák Kristóf. Azt is hozzátette, hogy a Mindenki úgy került az amerikai filmakadémia látókörébe, hogy két fontos fesztivált (Tokio Short Shots, Chicago Nemzetközi Gyerekfilmfesztivál) is megnyert.

A film forgatását 2014-ben kezdték el, és 2016-ban, az előző Oscar-gála estéjén láthatta először közönség. A rendező egyelőre nem kapott konkrét ajánlatot Hollywoodban, de elindultak beszélgetések, és többen kíváncsiak voltak arra, hogy milyen tervei vannak. Udvardy Anna producer felidézte, hogy amikor meglátta a Mindenki munkakópiáját, azt gondolta, ez a film olyan jó, hogy nem szabad dobozban tartani, bármi áron a közönség elé kell juttatni mindenhol a világon.

Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya / Forrás: Meteor Film

"Deák Kristóf a klasszikus filmgyártást képviseli, addig nem forgat, amíg fejben előbb nem áll össze a film" - fogalmazott a producer, aki szerint a film sikere a jövőben is kötelezi alkotóit. "A szobor kötelez, de ez lehet egy picit teher is. Deák Kristóf azt mondta, hogy talán olyan helyen fogja tartani a szobrot, ahol nem látja minden nap. A rendező áprilisban forgatja le legújabb kisfilmjét, amelynek egyik fontos témája a mesterséges intelligencia lesz. Az alkotást a Mindenkihez hasonlóan a Magyar Média Mecenatúra program támogatja.

Gáspárfalvi Dorka, a film egyik főszereplője szerint az Oscar-díj megnyerése óta sok ellenséges cikk jelent meg a filmről, de ezekkel nem kell foglalkozni. "Ha egy magyar alkotás sokra viszi, egyből elkezdik megmondani, miért nem jó. Pedig úgy kellene hozzáállni, hogy miért jó" - fogalmazott. A film zeneszerzője, Balázs Ádám a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Bodzavirág című dalt édesapja, Balázs Árpád komponálta Nemes Nagy Ágnes verse nyomán. Elmondása szerint olyan zenét kerestek, amely dramaturgiailag is fel tudja emelni a film fontos pillanatát, így esett a választásuk a szerzeményre.  

Forrás: AFP

Az eseményen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja felidézte, hogy a Mindenkit 2014-ben a Magyar Média Mecenatúra program keretében nyolcmillió forinttal és adó-visszatérítési lehetőséggel támogatták. A szervezet az elmúlt hat évben összesen több mint 8,8 milliárd forinttal támogatta 902 kortárs magyar filmalkotás megszületését.

A stáb kiutazását az Oscar-gálára a médiatanács támogatta, a film kampányát pedig a Magyar Nemzeti Filmalap segítette.

Forrás: MTI