A 2023 szeptemberi Sight and Sound egyenesen a film két évvel ezelőtti, 2021 novemberi forgatási helyszínére kalauzol, amikor a magyarországi filmes szakemberek nyolcvan százaléka ezen a filmen dolgozott, a produkció pedig elfoglalta többek között a hazai filmstúdiók két legnagyobb műtermét.

Nem a semmiért övezte ekkora figyelem és óriási felfordulás a Frankenstein-történetre emlékeztető film készítését: A homár, az Egy szent szarvas meggyilkolása és A kedvenc rendezőjének új munkája az idei év egyik legjobban várt filmje, s egyben az extravagáns stílusú alkotó eddigi leglátványosabb, legbolondosabb és legviccesebb munkája – írja a lap szerzője.  

A magyarországi díszletbejárás Londontól Lisszabonon át a párizsi jelenetek helyszínéig kalauzol, bepillantást engedve a görög származású rendező világába, ahol a szexualitás és az erőszak komor, de játékos ábrázolásához némi felelőtlen komédiázás fűződik. A filmet jegyző Shona Heath látványtervező a divat világából érkezett, korábban a Paddington 2. és a Judy című kosztümös filmeken dolgozott, és elmondta a lapnak, a vizuális világhoz kapcsolódó legtöbb ötletről nem gondolta, hogy megvalósíthatóak, de végül szinte az összes megjelenik majd a vásznon. A szakember sokszor maga sem hitt a szemének a díszleteket látva.  

A cikkből kiderül többek között az is, hogy a tudós Godwin Baxter londoni háza belsőépítészetileg is tükrözi a férfi emberkísérletek iránti megszállottságát: a plafon fület formázó stukkói, az emberi agyra emlékeztető fali panelek, a hússzínű kiegészítők a házat fenyegetően rejtélyessé és anyaméh-szerűvé teszik.  

Bella a filmben elsőként a portugál fővárosban ízleli meg a valódi életet, itt találkozik először a világi élvezetekkel, és ezt a tapasztalatot a vibráló, burjánzó díszlet is felerősíti. A stáb a lisszaboni jelenetek látványának megtervezésekor kerülte a jellegzetes kék szín használatát. A hotelszobából szinte Dorothyként előlépő Bella egy kikötőbeli bárban találja magát, a pastéis de nata varázslata után egy olyan osztrigabárba lép át, amely építészetileg is felidézi az ott árult ételt.

A látványvilág szexuális utalásai a lilásszürke párizsi színben sem kevésbé dominánsak: a monokróm színhatást az emberi szervekre emlékeztető motívumok törik meg, mint a tüdőereket idéző vörös fák és a francia bordélyház hímvesszőt formáló ablakai.  

Az Alasdair Grey skót író regényén alapuló mozi főszereplői Emma Stone, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Mark Ruffalo, Christopher Abbott és Margaret Qualley.  

Szegény párák 2024. január 25-től lesz látható a magyar mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.

Forrás: Sight and Sound / Képek: Searchlight Pictures