Ulrich Gábor 1967-ben született Balázs Béla-díjas mozgóképművész, képzőművész a ’90-es évek óta alkot aktívan. Munkáira jellemző a kísérletezés, témáiban gyakran az emberi test organikus struktúrája jelenik meg, melyet képzőművészeti oldalról vizsgál. Mielőtt című kisfilmjével 2005-ben jelölték a rangos Cartoon d'Or díjra. Ulrich szerzői kisfilmjei számos neves fesztiválon versenyeztek, mint például az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, vagy a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

A Dűne minimalista képi világú animációs rövidfilm, amely domináns hangi világával válik egyszerre történetmesélő és absztrakt alkotássá. Ulrich Gáborral itt beszélgettünk a film kapcsán. A kisfilm számos hazai és külföldi elismerés mellett elnyerte a Genfi Kortárs Művészeti Centrum díját és a Magyar Filmkritikusok díját. Eddig öt földrész több mint harminc országának fesztiválja választotta versenyprogramjába.

A négyperces kísérleti alkotás tökéletes hangulati átvezetést nyújt Az örökbeadás történetéhez. A film főszereplője a harmincas évei közepén járó egyedülálló apa, John (James Norton), aki a lehető legtöbbet szeretné a kisfiának nyújtani. Amikor a férfi megtudja, hogy egy betegség miatt csupán néhány hónapja van hátra, kétségbeesett keresésnek indul, hogy új szülőket találjon, és biztosítsa a gyermeke jövőjét az ő halála utáni időkre is. A szívbemarkoló és felemelő alkotásban egy írországi, egyszerű munkás mutat példát sokaknak felelősségtudatból, önzetlenségből és a szeretet erejéből.

A valós események nyomán készült Az örökbeadás a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, a Mozinet forgalmazásában Ulrich Gábor Dűnéjével kísérve december 23-tól látható a hazai mozikban.

Forrás: Mozinet / Címlapfotó: Ulrich Gábor