Pierre Földes animációs rendező lesz a Filmmaraton egyik vendége, szeptember 15-én mesterkurzust tart a Toldi moziban, a program 10.00-kor a Vak fűzfa, alvó nő című film vetítésével kezdődik, majd a Vácz Péter animációs rendező moderálásával zajló interaktív mesterkurzus során az érdeklődők betekintést nyerhetnek a film készítésének kulisszatitkaiba. Az AA1 - Magyar Animációs Alkotók Egyesülete együttműködésével létrejött esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyéni részvételre ITT, a csoportosra pedig ITT lehet regisztrálni.

A fesztivál közönsége szeptember 16-án is találkozhat a rendezővel, aki 18:30-tól a Toldi moziban vetített Képbe fojtott szorongás – Földes Péter, az animációs film elfelejtett úttörője című animációs rövidfilm összeállítás után beszélget majd édesapjáról, Földes Péter animációs művészről, Jean-Baptiste Garneroval (CNC) és Orosz Márton művészettörténésszel.

A fesztiválon lesz először látható Ulrich Gábor Rekonstrukt című animációs rövidfilmje a Kepes György A tudós agyával + a festő szemével című dokumentumfilm kísérőfilmjeként. A premierre szeptember 14-én, 18.30-kor az Uránia Dísztermében kerül majd sor. Weininger Andor, egy magyar származású festőművész-építész, a Bauhaus zenekarának alapítója 1923-ban felvázolta egy megvalósítatlanul maradt rajzfilm forgatókönyvét. Ulrich Gábor rendező a megmaradt vázlatok és Orosz Márton kutatása alapján készítette el Weininger animációjának parafrázisát a szinopszis születésének centenáriuma alkalmából.

 

A meglepő ötleteiről, végtelen fantáziájáról és bravúros trükkjeiről híres Karel Zemant a nagyvászon varázslójának, Georges Méliès örökösének is szokták nevezni. A Filmmaraton idén külön szekciót szentel a cseh művésznek Karel Zeman csodálatos világa címen. Híres Verne-adaptációi közül kettő, az Ördögi találmány és az Ellopott léghajó látható, de vetítésre kerül az örök klasszikus Münchausen báró és a Zeman munkásságát bemutató Karel Zeman, a filmkalandor című dokumentumfilm is. A cseh mester világa kicsiket és nagyokat egyaránt elvarázsol – ma éppúgy, mint néhány évtizeddel ezelőtt.  A szekció együttműködő partnere a prágai Karel Zeman Múzeum, a fesztivál vendége Ondřej Beránek producer, a Karel Zeman Múzeum alapítója.

Idén sem maradhat el a mindig népszerű Macskafogó vetítése, amelyre szeptember 16-án, szombaton 10.00-tól várják a rajongókat az Uránia Dísztermébe. A gyerekek pedig szeptember 16-án délelőtt 10:00-től délután 18:00-ig az Urániában kipróbálhatják magukat a rajzfilm készítésben is a KLASSZ interaktív foglalkozás keretében. A workshop résztvevői elkészíthetik saját animációs kisfilmjüket 35 mm-es filmszalagra, kipróbálhatják a mozi feltalálása előtti optikai eszközöket: a praxinoszkópot, a taumatrópot, a fenakisztoszkópot és a zoetrópot.