A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél hetedik nagyjátékfilmje egy tragikus otthonszülés következményeinek történetét meséli el Bostonban. Miközben a fiatal édesanya (Vanessa Kirby) gyásza egész családját megrázza, a nő saját utat választ, amely során nemcsak megtanul együttélni a veszteségével, de képessé is válik a továbblépésre. Mundruczó Kornél és alkotótársa, Wéber Kata saját bevallása szerint ez az eddigi legszemélyesebb filmjük, és ezért izgalommal telve várják, hogy nézők elé kerülhessen.

Wéber Kata (fotó: Mundruczó Kornél)

A film forgatókönyve Wéber Kata munkája, melyet saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írt. Wéber Kata, a Fehér isten és a Jupiter holdja című filmek, valamint számos nagysikerű színházi előadás során már közreműködött Mundruczóval, ezt a munkát is közösen jegyzik. A vágást a rendezővel ötödik alkalommal együttműködő Jancsó Dávid jegyzi, míg új alkotótársakat is megismerhetünk, a norvég Benjamin Loeb operatőr, a kanadai Sylvain Lemaitre látványtervező, illetve a világhírű, Oscar-díjas zeneszerző, Howard Shore személyében.

A Pieces of a Woman című film az amerikai-kanadai Bron Studios gyártásában a hazai Proton Cinema (Petrányi Viktória Executive Producer) közreműködésével készült. A film vezető producerei Kevin Turen és Ashley Levinson (Eufória), valamint Aaron Ryder (Arrival, Donnie Darko).

Mundruczó Kornél (fotó: Petrányi Viktória)

A 31 napos forgatás fő helyszínéül a kanadai Montreal szolgált, amely alkalmat adott helyi illetőségű Arcade Fire zenekarnak, hogy egy megjelenés erejéig és egy saját dalt dedikálva csatlakozzon az alkotógárdához. A forgatás során az alkotóknak és a stábnak olyan megpróbáltatásokkal kellett megküzdeniük, mint a viszontagságos téli időjárás vagy a koronavírus-járvány által okozott nehézségek, az elkészült film azonban bizonyítékul szolgál, hogy az alkotás iránti szenvedélynek semmi nem szabhat határokat.

A Pieces of a Woman sorsáról a Cate Blanchett által vezetett zsűri fog dönteni, amelyben Joanna Hogg brit rendező, Ludivine Sagnier francia színésznő, Christian Petzold német rendező, Veronika Franz osztrák író-rendező, Cristi Puiu román filmkészítő és Nicola Lagioia olasz író is helyet kapott. Mundruczó korábban cannes-i kedvencnek számított, ahová öt nagyjátékfilmjét és két kisfilmjét hívták meg. A legnagyobb fesztiválsikerét a Fehér istennel aratta, amely elnyerte az Un certain regard szekció fődíját, a film kutyafőszereplőjének pedig a legjobb kutya alakításért járó Palm Dog-díjat adták oda. A Pieces of a Woman az első filmje, amely Velencében versenyez.

Frances McDormand a Nomadland című filmben

A versenyprogramba idén 18 film kapott meghívást, a Pieces of a Woman mellett többek között a Tango és Cash-t jegyző orosz Andrej Koncsalovszkij Dear Comrades című munkája, a japán Kiyoshi Kurosawa Wife of a Spy című filmje és a Frances McDormand főszereplésével készült Nomadland is Velencében debütál. Vanessa Kirby egy másik filmmel is versenyben van, a The World to Come-ban Katherine Waterstonnal és Casey Affleckkel osztozik a főbb szerepeken. A meghívott filmek teljes listáját itt találod.

Az olasz fesztivál hivatalos versenyprogramjában utoljára 2018-ban szerepelt magyar film, Nemes Jeles László Napszálltája a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját érdemelte ki Velencében. Előtte több mint húsz éven át nem került be hazai alkotás: 1994-ben a Bűvös vadászt válogatták be Enyedi Ilikótól.

A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált  szeptember 2. és 12. között tartják meg, a tervek szerint a Pieces of a Womant Magyarországon is hamarosan bemutatják.

borítókép: Vanessa Kirby és Shia LaBeouf a Pieces of a Woman című filmben (fotó: Benjamin Loeb)