Karlovy Vary-ban június 29 – július 7. között 47. alkalommal rendezik meg a film nemzetközi ünnepét. A közel 200 játékfilmet felvonultató közkedvelt rendezvény teljes versenyprogramját ma hozták nyilvánosságra a szervezők.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiváljára négy magyar film kapott meghívást, közülük kettőt először Karlovy Vary-ban láthat a külföldi közönség. Bergendy Péter A vizsga című második játékfilmje és Cserhalmi Sára első játékfilmje, a Drága besúgott barátaim a csehországi fesztivál „East of the West” elnevezésű versenyprogramjában mutatkozik be, mely a régió pályakezdő filmrendezőre fókuszál. Mindkét alkotás külföldi forgalmazási jogait a Magyar Nemzeti Filmalap értékesíti.


Csak a szél


A fesztivál már korábban nyilvánosságra hozta, hogy Szabó István Az ajtó című filmjét különprogram keretében tűzi műsorra és a főszereplő Helen Mirren-t Kristályglóbusz életműdíjjal méltatja.

A berlini filmfesztivál Ezüst Medve díjával jutalmazott Csak a szél című Fliegauf-film Karlovy Vary-ban a „Horizons” válogatásban lesz látható júliusban.