2023-ban már ötödik alkalommal hirdette meg a Paprika Studios és az RTL Magyarország közös szervezésű nemzetközi televíziós pitchfórum és sorozatötlet pályázatát, a Hypewritert, amelyre fiatal, de már tapasztalattal rendelkező forgatókönyvírók mellett olyan pályázók jelentkezését is várták, akik eddig leginkább csak saját maguk és környezetük szórakoztatására rukkoltak elő sorozatötletekkel. A verseny célja, hogy műfaji korlátozás nélkül felkutassa a legeredetibb új tévésorozat-ötleteket és tehetséges alkotóikat.

Az idei felhívás szerint a pályázatokat július 21-ig lehetett beküldeni. Közel 250 jelentkezés érkezett zömében a kelet-közép-európai régióból, de az összesen 40 országot számláló mezőnyben mexikói, indiai, brazil, iráni, ausztrál, dél-afrikai, libanoni vagy éppen ruandai alkotók is vannak.
A 2023-as Hypewriter versenyzői közül nyolcan meghívást kapnak az októberben, Budapesten megrendezendő pitchfórumra, ahol angol nyelven, nemzetközi zsűri előtt mutathatják be ötleteiket. A tét óriási, hiszen itt dől majd el, hogy ki nyeri a 10.000 eurós fődíjat és a lehetőséget, hogy pályaművéből a Paprika Studios gyártásában teljes értékű pilot készüljön, amely az RTL Magyarország jóvoltából nagyközönség elé is kerül.

Az előző évek díjazottjai:

A 2018-as Hypewriter nyertes, A hentes című noir krimi első epizódja már elkészült, és többek között Alföldi Róbert, Csuja Imre, Földes Eszter, valamint Hegyi Barbara szereplésével mutatkozott be a nagyközönség előtt az RTL Most+-on.

A 2019-ben első helyezett alkotás, a Golden Age az idei verseny kiírásával egyidőben lépett megvalósítási fázisba: a pilot epizódot átugorva a győztes ötlet alapján Ujj Mészáros Károly rendezésében egyből egy teljes évad készül a Paprika Studios és az RTL Magyarország együttműködésében.

Olasz Renátó, a 2022-es Hypewriter nyertese / Fotó: Farkas Christian

A forgatókönyvíró-pályázat 2021-es nyertese az Angyaltrombiták című ötlet volt, amelynek első epizódját az Oscar-díjra jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekrőlt  is jegyző Enyedi Ildikó rendezte. Az Angyaltrombitákat a 2022-es Hypewriter szakmai közönsége zártkörű vetítésen már láthatta, hamarosan pedig a nagyközönség is megtekintheti az alkotást.

2022-ben Olasz Renátó Pásztor Zolika felemelkedése és bukása című pályamunkája nyerte el a fődíjat. A vidéki, ifjú lottónyertes igaz történetét elmesélő történet fejlesztése már elkezdődött, hogy mihamarabb a megvalósítási szakaszba érjen.

Forrás: Hypewriter / Címlapkép: Az Angyaltrombiták vetítése a 2022-es Hypewriteren / Fotó: Farkas Christian