Önmaguk nyomában

Bernáth Zsolt , akik korábban az első hazai horrorfilmkészítő formációt, a Cruel World Teamet vezette, most ismét összehozta a régi csapatot, hogy a producer Váczy Károllyal közös könyvélményüket, az Illúziókat elkészítsék. Az összesen 19 napos forgatásból már csak pár nap munka maradt vissza. A cél egyfelől a szemlés szereplés, ekkorra tervezik a film elkészítését, de ha még időben befejezik az utómunkát, egy decemberi dunaújvárosi tesztvetítésen figyelik majd a közönség reakcióit.

Az Illúziók, Richard Bach amerikai ezoterikus író munkája, aki olyan jelentőségű szerző a tengerentúlon, mint nálunk Szepes Mária vagy Müller Péter. A könyv a '90-es évektől már Magyarországon is olvasható, a szellemi tanítói sorsra való ráismerés és annak felvállalásának története. A film középpontjában egyfelől Richard áll, aki gyermekkorában nyitott, ötletekkel teli kisfiú volt, aki példaképként tekintett bátyjára. Az idősebb testvér meghal, ami komoly törést jelent a fiatalabb fiú életében. Richard felnőttként egyre több fontos felismerés birtokosává válik, de környezetét inkább szemléli, mint alakítja. A kissé „elszállt” figura pilótaként biztosítja megélhetését a felhők felett, és egy másik pilótával, Donalddal való találkozás hoz komoly változást számára. Don a másik kulcsfigura a történetben, ettől fogva látomások és Don „vezetik” Richardot kijelölt útján.

Futás...

A főbb szerepeket a színpadi színészként és Janisch Attila Másnap című filmjéből ismert Gáspár Tibor, a Moszva térben és A miskolci boniésklájd-ban alakító Karalyos Gábor mellett Szaksz Gabriella (Sohasevolt Glória), Bitskey Tibor, Kiss Attila, illetve két gyerekszínész: Kilényi Márk (Sorstalanság) és Sipek Nicolas (Pillangó) vállalta.

A dunaújvárosi illetőségű csapat eddigi filmjeit szűkebb lakhelyén készítette, azonban az Illúziók forgatásához számos, látványosan fotózható magyarországi külső helyszínt használtak, amelyeket az előzetesben is látható módon igyekeztek igényesen lencsevégre kapni. Az operatőr Szentkúti Tamás, a forgatókönyvet Kis-Szabó Márk írta, Végh Zoltán végzi a vágást, az After Crying zenekarból ismert Pejtsik Péter komponálja a zenét, a számítógépes trükköket pedig  Bánhidai Csaba és a Gyár (www.gyar.hu) készíti.

Cruel Life

A csapat tagjai amatőrök, abban az értelemben, hogy egzisztenciájuk nemcsak a filmkészítésen alapszik. Bernáth Zsolt kisebb reklámmunkák és filmes tréningek mellett óraadó angol nyelvtanárként tanít dunaújvárosi középiskolákban. Ugyanakkor a CWT-korszak nem múlt el haszontalanul, mert mint a rendező elmondta, annak ellenére, hogy a filmkészítés továbbra is inkább hobbinak számít az egykori tagok életében, a többség a korábbi feladatának megfelelő,  például vágói, operatőri, maszkmesteri munkát végez különböző televíziós produkciókban.

További változás még, hogy az eddig költségvetéshez képest most nagyobb összegből  sikerült dolgozni, ami még így is egy nagyságrenddel elmarad egy átlagos hazai játékfilmre költhető pénzkerettől.

Gáspár Tibor

Ami a film terjesztését illeti, Bernáth Zsolt bizakodó, a DV-re forgó Illúziók - amelynek előzetese már látható - elsősorban DVD-re készül, és igyekeznek televíziókhoz is eljuttatni az alkotást, valamint a mozi- és fesztiválszereplést is megcélozták – a már említett 2009-es 40. magyar Szemle mellett külföldi mustrák sem kizártak.

A rendező szerint az egyáltalán nem multiplexbe szánt film hosszú távon gyűjthet nézőközönséget, alapozva a könyv rajongótáborára, és a korábbiakkal ellentétben  minimális mértékben marketingre költve – pl.: óriásplakát – igyekeznek az ezoterikus irodalomban kevésbé ismerős nézőket is mozikba és tévéképernyők elé csalogatni.