Filmhu: Mi tette emlékezetessé a forgatást?

Nemes Jeles László: A fényviszonyok miatt volt emlékezetes. Van egy nagyon hosszú külső-belső beállítás a filmben és a fényviszonyok miatt ezt nehéz volt felvenni. Az utolsó forgatási napon világossá vált, hogy két óránk lesz leforgatni ezt a nyolc perces snittet, ami a film nyolcvan százalékát képezi, mert a Nap úgy jön fel, hogy utána nem lehet ezt majd megcsinálni. Attól függetlenül, hogy 39 fokos lázam volt, ez még megnehezítette a dolgokat. Jött fel a Nap a hegy mögött, mint a filmekben, és ment előre az árnyéka. Tudtuk, hogy ha eléri azt, ahol forgatunk, akkor nincs film. Végül az utolsó 15 percben forgattuk le a jelenetet. Ettől például elég emlékezetes volt a forgatás. Óriási megkönnyebbülés volt utána. A technikusok szerint is ez az egyik legnehezebb snitt volt, amit életükbe csináltak, és az operatőr, Erdély Mátyás is ezt mondta. 


(fotó: Valuska Gábor)


Filmhu:Hány napos volt a forgatás?

N. J. L.: Három, de ebből igazából két napot forgattunk. A díszletet teljesen mi építettük a helyiekkel. A filmet Romániában forgattuk. Helyi emberek építették meg a házat, abszolút nem filmgyári erők. Filmgyárból csak a főépítész jött ellenőrizni a munkát.


(fotó: Valuska Gábor)


Filmhu:Mi a következő filmterved? 

N. J. L.: Hogyha nem csinálok rövidfilmet, akkor az Else című nagyjátékfilmet csinálom meg, ami a monarchiában játszódik az 1900as években.