A hároméves “Three Layers of telling a Story” elnevezésű projekt során a résztvevők az operatőr- és bábművész képzés, valamint az alkalmazott színház területen fejlesztik ki egy-egy MA program képzési tervét nyertes Erasmus+ pályázatuk eredményeként. Az SZFE hallgatói így képzésük egy részét a közösen előállított kurzusokon külföldi egyetemeken folytathatják. A projektben 2015. január 25-29-e között nemzetközi filmes műhelymunka keretében a magyar intézmény az ír és az észt partneregyetem oktatóival és menedzsmentjével konzultált. A találkozón a nemzetközi konzorcium előkészítette a tervezett operatőri joint master mesterképzés tantervét, tananyagát, konstrukcióját, melyet az Európai Közösség Erasmus Mundus márkaneve alatt és támogatásával kívánnak elindítani. A Dublinban, Tallinban és Budapesten megvalósítani tervezett új operatőri mesterképzés a DocNomads dokumentumfilm-rendező kurzus mellett immár a második angol nyelvű közös nemzetközi mesterképzés lesz az SZFE-n.

A nemzetközi találkozó része volt a tervezett mesterképzés egyik moduljának teszttanítása is, melyet az ír partneregyetem operatőr tanára, Matt Skinner “A fény által megkínozva” címmel tartott az SZFE másodéves operatőr hallgatóinak. „A Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatási módszere, mely világhírű operatőröket készített fel, és adott a filmművészetnek, a világ minden filmiskoláján ismert és elismert. Az indítani tervezett operatőri joint master erre a sikeres oktatási hagyományra épül, ezt kívánja a mai bolognai rendszernek megfelelő, nagy presztízsű képzési formában továbbvinni.” – beszélt a kurzusról M. Tóth Géza rektor.

A projektben résztvevő partnerek:
Színház és Filmművészeti Egyetem, Budapest, HU
University of Kent, Kent, UK
Høgskolan i Bergen, Bergen, NO
Academy of Performing Arts - Akademie múzických umení v Praze, Prága, CZ,
The Aleksander Zelwerowicz National Academy of Dramatic Art, Varsó, PL,
Academy of Performing Arts - Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Pozsony, SK
Tallinn University, Tallinn, EE
Dun Laoghaire Institute of Art, Design & Technology, Dublin, IE

A projekt az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. A nyertes Erasmus+ pályázat eredményeként a részvevő intézmények stratégiai partnerség keretében 380 730 euro uniós támogatást nyertek el.

(forrás: SZFE)