Demeter István fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a fesztivál olyan különböző műfajú filmalkotásoknak biztosít fórumot, amelyek valamilyen módon a tudományhoz kapcsolódnak. Az alkotások zöme dokumentumfilm, ám a kínálatban természet- és játékfilmek is vannak. A művek témájukat tekintve igen változatosak, éppúgy megtalálhatók közöttük a történelmi eseményekről szóló alkotások, mint természetfilmek, de nem hiányoznak a palettáról a globális kérdésekkel foglalkozó vagy pszichológiai témájú művek sem. Ráadásul az esemény még az animációra is kikacsint: a filmszemle szpotfilmjeit ugyanis a Budapesti Metropolitan Főiskola animáció szakos hallgatói készítették.

A 120 éves a film című programban október 16-án a film közösségépítő szerepéről Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója tart előadást, amelyet kerekasztal-beszélgetés követ Film - közönség - közösség. Kreatív filmes műhelyek létrehozása címmel Pálfi György Final cut: Hölgyeim és uraim című filmjének vetítése után közönségtalálkozót tartanak az alkotókkal pénteken.

Janovics Jenő munkásságára emlékeznek szakemberek egy szombati kerekasztal-beszélgetésen. A 70 éve elhunyt kolozsvári színigazgató, rendező az első világháború előtt Párizsból vitt kamerával és operatőrrel vágott bele a filmgyártásba az első világháborút megelőző aranykorban a filmgyártás kalandjába.

Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora összesen 1 millió forint értékben ad át díjat a zsűri által legjobbnak ítélt filmek alkotóinak az október 17-én 20 a Szolnoki Galériában tartott ünnepélyes díjátadón. A zsűri elnöke Kiss László, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, csillagász, tagjai: a Balázs Béla-díjas Zalán Vince filmkritikus, szerkesztő, címzetes egyetemi docens, Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója. A legjobbnak ítélt filmeket a fesztivál utolsó napján újra levetítik.

Demeter István kiemelte: 2015 a Fény Nemzetközi Éve, amelyhez több programmal kapcsolódik a filmfesztivál. "A fény az élet, így az emberi létezés alapja, a fény a legfiatalabb művészet, a film alkotóeleme is" - hangsúlyozta. Hozzátette: "Évek óta tudatosan egy időpontra szervezik páros évben a képzőművészeti, páratlan évben a tudományos filmfesztivál és a Szolnoki Művésztelep őszi programjait. A tudomány és a művészet kéz a kézben jár, és évről évre közös a két rendezvénysorozat hívószava, amely 2015-ben a fény."

A fesztivál programját könyvbemutató is gazdagítja: Szemadám György mutatja be Dúló Károly Világképek, képvilágok című művét. A fesztiválra a belépés díjtalan. A szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál védnöke Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

(Forrás: MTI)