A 2019-20-as évben a Filmalap Képzési és Innovációs Igazgatósága ingyenes, hiánypótló, gyakorlatorientált előadás- és képzéssorozatának újdonságai között lesz a közösségi média mítosza és valósága, a gyerekfilm-forgatókönyvírás, a transzmédia, valamint a marketingdizájn témája is.

A Filmalap Fast Forward Programjának (FFP) szervezésében 10 filmes szakterület kiváló nemzetközi képviselői tartanak ingyenes képzéseket és workshopokat a magyar filmeseknek és pályakezdőknek egyaránt. A hazai kínálatból hiányzó képzési programoknak köszönhetően a résztvevők gyakorlati tudást sajátíthatnak el a filmszínészet, a zeneszerzés, a közösségi média, az európai koprodukció, a filmterv prezentáció, azaz a „pitching”, a zene- és a filmipar metszéspontjai, valamint sound design területéről.

Az FFP egyik előadása (fotó: Posztós János)

Szeptember 8-án a Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendégeként érkezik hazánkba és előadást tart a „Blockbustertől a művészfilmig” címmel a nemzetközi filmgyártás egyik legizgalmasabb alakja, az ezerarcú Udo Kier. A világhírű német színész hat évtizedes pályája során a legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt Fassbindertől, Bódy Gáboron át Gus van Santig és Lars von Trierig kultikus mozifilmekben. Az Ódry Színpadon Udo Kierrel Báron György beszélget filmes technikákról és a színészi munka sokféleségéről 16:30-tól.

A legnépszerűbb és legbátrabban kísérletező zeneszerzőként számon tartott Michael Nymannal szeptember 10-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban Michael Loebenstein, az Osztrák Filmmúzeum igazgatója fog beszélgetni „Hang-Kép-Történelem – Michael Nyman, a zeneszerző és a filmkészítő” címmel. A cannes-i Arany Pálmával és három Oscar-díjjal jutalmazott Zongoralecke és számos felejthetetlen Peter Greenaway-film zenéjét jegyző Nyman nem csupán zeneszerzőként tekint magára, hanem filmesként is – kifejezett szándéka, hogy budapesti előadása során a közönség ebben a szerepében is megismerhesse. Különleges élménynek ígérkezik Dziga Vertov némafilmje, az Ember a felvevőgéppel (1929) ingyenes szabadtéri vetítése is Nyman zenéjével a Bazilika előtt szeptember 9-én.

Michael Nyman (fotó: MNF)

Az FFP harmadik évadának további programjairól részletes információk a Filmalap honlapján találhatók. A hazai filmszakma szinergiáit kihasználva az FFP szakmai partnerekkel, a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, az Uránia Nemzeti Filmszínházzal, a Budapesti Metropolitan Egyetemmel, a MOME-val, a Budapesti Francia Intézettel, az ELTE-vel és a DEX – Dalszerző Expoval együttműködve szervezi képzéseit és workshopjait.

A 2017-ben indított FFP szervezésében már 35 szakmai program valósult meg 20 filmes területre fókuszálva. Az ingyenes és rendre teltházas workshopokon és mesterkurzusokon több mint 3300 filmes vett részt az elmúlt években. Számos előadás megtekinthető a Filmalap Youtube csatornáján.

forrás: Filmalap
borítókép: Udo Kier a Bacurau című filmben