A X. Bujtor István Filmfesztiválra olyan filmeket várnak, melyek megfelelnek az alábbi tematikák valamelyikének:

- a vidámság, a könnyedség és a humor jegyében készült alkotások, tekintettel a sokoldalú művész munkásságának e meghatározó szegmensére
- valamilyen rejtély, bűnügy, titok körül zajló cselekményt feldolgozó filmek
- a költészet valamely eleme, egy vers feldolgozása, vagy költői életművek bemutatása filmes formanyelven, illetve eszközökkel
- az emberi lét sokszínűségét bemutató film, egy vagy több cselekményszállal és fordulattal

Az alábbi műfaji kategóriákban lehet nevezni: játékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs, fikciós, kísérleti rövidfilm, versfilm.

Nevezési határidő: 2019. július 10.

A nevezési lap letölthető a www.vers.hu oldalon, a Versenyek menüpontban. Szakmai információ és nevezés a bujtorfesztival@gmail.com címen elérhető. Nevezni a kiadási, megjelenési dátum szerint 2018. június 1. után készült vagy még be nem mutatott filmekkel lehet. 

A Bujtor István Filmfesztivált 2019. augusztus 17 és 20. között rendezik meg Balatonszemesen.

A filmeket előzsűri válogatja a versenyprogramba. A beválogatott alkotásokat közönség előtt vetíti a Balatonszemesi Latinovits Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a szabadtéri moziban a Szemesi Nyármarasztó Napok keretében. A filmeket a fesztiválon a vetítést követően szakmai zsűri értékeli, az alkotókkal a vetítések között szakmai beszélgetések zajlanak. A négy műfaji kategória nyertesének alkotói, alkotócsoportjai 1 millió forintos összdíjazásban részesülnek, filmjük pedig bekerül a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál programjába is.