Az idén tizedik évfordulóját ünneplő Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál az évek során a magyar filmes élet megkerülhetetlen eseményévé vált. A legjobb hazai és nemzetközi rövidfilmeket bemutató seregszemlét ezúttal nyáron rendezik meg a Toldi moziban, szabadtéri vetítések, valamint változatos szakmai programok kíséretében. A rendezvény egyik fontos, közkedvelt eleme évek óta a rövidfilmes pitchfórum, melyre a szervezők idén is várják a pályaműveket. A pályázati felhívás egyben a Friss Húsra történő készülődés egyik első lépése, a szervezők hagyományosan ezzel indítják a hazai rövidfilmes fesztiválszezont.

A Friss Hús rendezi az egyetlen hazai rövidfilmes pitchfórumot.  Az esemény célja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal filmes alkotóknak előkészületben lévő projektjeik, filmötleteik prezentálására és azok megvitatására. A nyilvános pitchfórumon a beérkezett pályázatok közül várhatóan tíz projektet mutathatnak be az alkotók (rendezők / forgatókönyvírók / producerek). A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely pénzjutalommal jár. Mindemellett a zsűri és a Friss Hús szervezői szakmai támogatásban részesíthetik a legígéretesebb filmterveket.

Az ezredes a vörös nőért sír

Az elmúlt évek nyertes pályázatai közül az Oscar-díjas Deák Kristóf A legjobb játék című filmje a Friss Hús versenyprogramjában debütált, majd több nemzetközi fesztiválon is sikerrel szerepelt. K. Kovács Ákos a Magyar Média Mecenatúra támogatásával forgatta le a pitchfórumon díjazott tervét, a Brankát, melyet a tavalyi Friss Hús, azóta pedig több külföldi seregszemle versenyprogramjában is vetítettek. Nagy V. Gergő Az ezredes a vörös nőért sír című filmje szintén a Friss Húson, később pedig rangos nemzetközi mustrákon mutatkozott be.

A 2019-es nyertes, Turai Balázs Amok című animációs filmterve magyar-román koprodukcióban készül el várhatóan még idén, míg a mostanság a zenei szcénában is aktív Holi, azaz Hegyi Olivér A szív kertje című animációs terve fejlesztés alatt áll, melyet a Friss Hús pitchfóruma óta a CEE Animációs Fórumon is díjaztak. A tavalyi nyertes Horváth Réka Balagán című filmterve is készül, a pitchfórumot követően több szakmai szereplő is jelezte, hogy felkarolná a projektet, azóta pedig már a film treatmentjén dolgoznak az alkotók.

A PÁLYÁZAT RÉSZLETEI

Beküldendő anyagok:
·  max. 2 oldal terjedelmű szinopszis PDF formátumban
·  rendezői filmográfia ​ PDF formátumban
·  vizuális koncepció (moodboard) jpg, jpeg vagy PDF formátumban
 
HATÁRIDŐ: 2022. március 31. éjfél
 
A beérkezett pályázatok közül a szervezők várhatóan tíz filmtervet választanak ki, amelyeket szakmai zsűri előtt mutatnak be az alkotók (rendezők/forgatókönyvírók/producerek – stábonként maximum hárman). A prezentáció időpontját és helyszínét a fesztivál közeledtével hirdetik meg. 
 
A BENYÚJTÁS MÓDJA: a pályázati anyagot e-mail​-csatolmány(ok)ként kérik elküldeni a következő e-​mail​-​címre:
veronika@frisshusbudapest.com
 
A pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó nevét, telefonszámát és email​ címét, valamint aláírt nyilatkozatát, hogy pályamunkája saját szerzői műve, ​és ​nem sérti más szerzői jogát. Drive illetve egyéb linket nem fogadnak el, kizárólag csatolt fájlokat.
A pályázat eredményéről minden pályázót e-mailben értesítik.
 
DÍJAZÁS: A legjobb filmterv pénzbeli díjazása mellett filmszakmai szervezetek több ígéretes filmtervet is szakmai támogatásban részesíthetnek.
 
EGYÉB FELTÉTELEK
​​
A pitchfórumon való részvételre a projekt rendezője vagy producere pályázhat.

Egy pályázó több pályázatot is benyújthat.

A pályázatra történő nevezés ingyenes.
 
A beküldött pályázati anyagokat bizalmasan kezelik.

A pályázattal kapcsolatos kérdések esetén a ​veronika@frisshusbudapest.com​ e-mail címen lehet érdeklődni.

Forrás: Friss Hús / Címlapkép: Hegyi Olivér a Friss Hús pitchfórumán / Fotó: Chripkó Lili