A 8. Vertigo Filmhéten ezúttal is mindenki találhat számára kedves műfajt és filmet: többek közt norvég kosztümös történelmi film, dán, svéd és francia vígjátékok, francia és izlandi drámák, magyar történelmi film, Oscar-díjas filmek és számos fesztiválkedvenc is szerepel az idei programban.

Premier előtt lesz látható a filmhéten a kultikus svéd vígjáték, A Jönsson banda legújabb feldolgozása, a Berlinben Ezüst Medve-díjjal jutalmazott magyar történelmi film, a Természetes fény, a cannes-i versenyből érkező izlandi misztikus dráma, a Bárány, és a legújabb francia vígjátéksiker, a 30 nap maximum.

Augusztus 5-én, csütörtökön az skandináv filmek kedvelői örülhetnek. Látható lesz a legendás sarkkutatóról szóló norvég Amundsen, A Jönsson banda című svéd kultikus vígjáték, valamint a cannes-i Un Certain Regard versenyszekcióban szereplő Bárány című izlandi misztikus dráma, melyben A tetovált lány-filmek sztárja, Noomi Rapace játssza a főszerepet.

 

Hatodiák, pénteken a francia filmek kerülnek középpontba: előbb a velencei díjazott dráma, az Amanda látható, majd az Ethan Hawke, Juliette Binoche és Catherine Deneuve főszereplésével készült Az igazság című családi dráma, végül pedig az új francia vígjátéksiker, a 30 nap maximum.

Szombaton magyar napot tartanak, ahol három vetítésen mutatják be a nemzeti film sokszínűségét. A Spirál című, többszörös díjnyertes dráma után a legújabb magyar romantikus vígjáték, a Becsúszó szerelem kerül sorra Ötvös András, Gombó Viola Lotti és Thuróczy Szabolcs főszereplésével. A napot a berlini filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjat nyert történelmi film, a Természetes fény zárja.

Vasárnap újra a skandináv filmek szerelmeseinek kedveznek. A sort a Lótolvajok című, berlinben is díjazott film nyitja Stellan Skarsgard főszereplésével, amelyet a kultikus Q-ügyosztály sorozat legsikeresebb darabja, A 64-es betegnapló című thriller követ. A napot a Valaki a túloldalon című új svéd horrorfilm zárja.

 

A hétfő a frankofón filmínyencek napja. Újra látható lesz moziban a Maria Callas életéről szóló dokumentumfilm, A Maria Callas-sztori, az idei francia Oscar-nevezett dráma, a Ketten, valamint a Tunéziai terápia című vígjáték.

A kedd az Oscar-díj jegyében telik: vetítok a Judy Garland életéről szóló életrajzi filmet, a Judyt, Renée Zellweger Oscar-díjas alakításával, a négyszeres Oscar-jelölt A szoba című drámát Brie Larson Oscar-díjas alakításával, valamint a tavalyi év egyik legjobb filmjét, a megtörtént eseményeket feldolgozó Sötét vizeken című thrillert, a háromszoros Oscar-jelölt Mark Ruffalo és az Oscar-díjas Anne Hathaway főszereplésével.

A szerdai zárónapon A Jönsson banda és a Bárány ismétlővetítései mellett látható lesz az idei év legsikeresebb skandináv filmje, az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek Mads Mikkelsen főszereplésével.

 

Az esemény küldetése a többhónapos járványidőszak után nem is lehetne aktuálisabb: ismét megszerettetni a közönséggel a mozizás közösségi élményét, és válogatott programmal visszacsábítani a nézőt a moziba.

A filmhétre a belépőjegyek egységesen 500 forintos, kedvezményes áron kaphatók, a premier előtti vetítésekre a jegyár 1000 forint. A jegyelővétel július 15-én kezdődik az Art+ Cinema pénztárában és online.