Az év legjobb magyar filmcímének versenyében már most az első helyen tanyázik A legjobb dolgokon bőgni kell, és a fanyar humorú, egyszerre bájos és melankolikus hangulatot árasztó előzetes láttán magát a filmet is nagy reményekkel várjuk.

Rainer-Micsinyei Nóra már úgy is vicces, ha ügyetlenül rugdalózva ijesztgeti a galambokat a parkban, úgy pedig különösen, ha az anyját játszó Hernádi Judittal civódik, és sértődött hangon közli vele, hogy ha ennyire fontos a rend, akkor majd vigyázzban állva alszik az ágyában.

 

Grosan Cristina első egész estés nagyjátékfilmjét nézve alighanem sok késő húszas, illetve harmincas éveiben járó ember magára ismer majd: Maja szinte szégyenkezve ejti ki az életkorát az állásinterjún, hiszen a társadalmi elvárásokhoz képest még sehol nem tart az életben. A fiatalabb és idősebb korosztályok pedig egy manapság nagyon is elterjedt válsághelyzettel ismerkedhetnek meg humoros formában és sok empátiával ábrázolva: a kapunyitási pánikkal.

Ebből a bizonytalan létállapotból egyetlen éjszaka váratlan eseménysorra rángatja ki Maját. Ő talál rá egy idős rokona holttestére, az anyja és a barátja (Bányai Kelemen Barna) sehol, így kénytelen egyedül intézkedni. Néhány telefonhívás, és máris a bürokrácia útvesztőjében találja magát. Ráadásul megjelenik rég nem látott barátnője (Huzella Júlia), egy jóképű zárszerelő Patkós Márton személyében, és még egy terhességi teszt is bevillan.

Hernádi Judit / fotó: Laokoon Filmgroup

A legjobb dolgokon bőgni kell mögött meghúzódó alkotói szándékokról nemrég vallott a rendező, Stalter Judit producer, illetve a film főszereplője és társzerzője, Rainer-Micsinyei Nóra így fogalmazott:

"Azt éreztem, hogy nincs olyan magyar film, ami arról a problémáról, vagy életérzésről szólna, amiben én is benne voltam és még sokan körülöttem. Ennek a kitolódott gyerekkornak, bizonytalan felnőttkornak pedig rengeteg humoros pillanata is van, amit mi meg akarunk mutatni.” A felvázolt életérzést már a most kiadott trailer is érzékletesen visszaadja, kíváncsian várjuk, hogyan foszlik le a nagy, átlátszó műanyag labdaként ábrázolt védőburok a felnövéstől ódzkodó Majáról a filmben.

A legjobb dolgokon bőgni kell képeiért Győri Márk felelt, a film a 2018-as Inkubátor Program egyik nyertese volt, a Laokoon Filmgroup gyártásában, a Nemzeti Filmintézet főtámogatásával készült el. A mozikban szeptember 16-tól lesz látható.