A hazai alkotásokat előszeretettel nézik streamingelve az emberek, ezt igazolja, hogy az Akik maradtak a Netflix-en, a Drakulics elvtárs az HBO GO-n, a Napszállta pedig a fesztiválkedvencekre fókuszáló Cinegón bekerült a legnézettebb alkotások aktuális listájára. A Nemzeti Filmintézet november 19-én, csütörtökön induló online filmtára, a magyar alkotásokat bemutató Filmio erre a sikerre épít.

A magyarok közel fele (47%-a) használ vagy használt már előfizetős videós tartalomszolgáltatást – ez derült ki a Nemzeti Filmintézet által megrendelt kutatásból,
amelyet a Kantar-Hoffmann készített. A nemzetközi statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a járványhelyzet hatására jelentősen megnőtt a streaming-előfizetők száma. Az Ipsos ez év áprilisában publikált felméréséből az szűrhető le, hogy ez a trend idehaza is hasonlóan alakult: a válaszadók 47%-a mondta azt, hogy a járványhelyzet előtti időszakhoz képest gyakrabban néz streamingcsatornán keresztül elérhető tartalmat.

A további növekedés borítékolható, ezt jelzi előre a statista.com is: 2020-ra világszinten a népesség 11,9%-a számít VoD-tartalomfogyasztónak, 2025-re ez az arány várhatóan 17,2%-ra nő majd. Simon Murray a Digital TV Research alapító-elemzője a kelet-európai piacot tanulmányozva állapította meg, hogy 2025-re elérheti a 26,4 milliót a streaming-előfizetések száma.

Akik maradtak

A streaming népszerűségének növekedése a magyar mozgókép tartalmak szempontjából is kedvező hír, mivel még szélesebb közönséghez juthatnak így el a hazai alkotások. A hazai piacon jelen lévő szolgáltatók mindegyikénél fontos törekvés, hogy folyamatosan bővítsék a magyar gyártású tartalmakból elérhető kínálatot.

A Netflix a világ vezető internetes szórakoztató szolgáltatásaként egy éve indította el lokalizált verzióját Magyarországon. Azóta is folyamatosan bővíti a magyar felirattal és szinkronnal ellátott produkcióinak listáját, illetve egyre több magyar gyártású tartalommal is színesíti a kínálatát. Az első év végéig 50 népszerű magyar filmet tettek hozzáférhetővé az előfizetőknek. Ezen belül 2019-ben és 2020-ban összesen 37 mozifilmet vásároltak meg a Nemzeti Filmintézettől.

Az HBO GO 2017 novemberétől fizethető elő önállóan Magyarországon. A Netflix-szel összehasonlítva nem csupán az a jelentős különbség, hogy korábban elindult a
magyarországi szolgáltatásuk, hanem az is, hogy az HBO GO kezdettől fogva, folyamatosan kínál nézőinek saját gyártású magyar tartalmakat is. Az első évben épp az Aranyélet miatt is könyvelhetett el rendkívül sok új előfizetőt az HBO GO, és általánosan elmondható, hogy a magyar filmek és sorozatok jellemzően hosszú ideig vonzzák a nézőket a csatornán. Legújabb hazai produkciójuk a Simon Kornél és Gryllus Dorka főszereplésével készült Zuniverzum: Jelenetek egy szerelemből

Zuniverzum

A Cinego portál több magyar filmforgalmazó összefogásával indult el 2020 májusában, amelyen művészfilmeket tesznek elérhetővé az előfizetők számára. Köztük nemzetközi fesztiválsikereket, jelentős magyar alkotásokat is találunk. A 20 legnézettebb film között sokszor szerepel hazai alkotás, bekerült már az Akik maradtak, a Nagyi Projekt, a Csak a szél és legutóbb a Napszállta. A kínálatban jelenleg mintegy 250 film szerepel ebből 30 magyar. De ez csak a kezdet, a szolgáltatónak mindenképpen célja a hazai gyártású tartalmak folyamatos bővítése.

A magyar filmek online sikerére alapozva Filmio néven indít online filmtárat a Nemzeti Filmintézet november 19-én. A hiánypótló szolgáltatás hozzáférést ad a nézőknek a magyar film nagy klasszikusaihoz, valamint a közelmúlt legjobb hazai alkotásaihoz egyaránt. A legizgalmasabb online premiereket összegyüjtő sorozatunk, a Sodrásban legújabb részét itt találod.

forrás: NFI
borítókép: Drakulics elvtárs