A filmnapokat a lebilincselő Laetitia Dosch főszereplésével készült Egy fiatal nő (Jeune femme) nyitja meg. Rendezője, az elsőfilmes Léonor Serraille a tavalyi Cannes-i fesztiválon Arany Kamera-díjat nyert ezzel az alkotással. A 23 nagyjátékfilmből és egy rövidfilm-válogatásból álló mustra négy fő témakör köré szerveződik: A Fesztiváltermés-blokkban a tavalyi év fontos filmes fesztiváljait megjárt alkotások szerepelnek, mint, az Adèle Haenel és Adèle Exarchopoulos (Adèle élete) főszereplésével készült, és a 2017-es torontói fesztiválprogramba beválogatott Árva lány (Orpheline), vagy a 2017-es César-díjra jelölt Egy tisztességes ember (Je ne suis pas un salaud). Ebben a blokkban kapott helyet a legjobb rendezésért velencei Arany Oroszlánt elnyert és a filmnapokon premier előtt látható Láthatás is, amelynek bemutatója kapcsán Budapestre látogat a film női főszereplője, Léa Drucker és a rendező, Xavier Legrand.

Arnaud des Pallières: Árva lány

Az európai film történetében a francia vígjáték fogalommá vált. Az idei válogatás egy teljes blokkot szentel a nevettető műfajba tartozó moziknak. A családi kapcsolatok bonyolultsága (Derült égből család), a barátság és a ki nem mondott igazságok keltette helyzetkomikum (Apró örömök, Egy szót se!) vagy a kulturális különbségekből adódó félreértések (Egy burka, egy nadrág) nagyszerű alkalmat teremtenek a nevetésre. A Magasfeszültség szekció szereplőit a bosszúvágy hajtja. A Mrs Hyde című fantasztikus történet főszereplője, a most is tökéletesen teljesítő Isabelle Huppert, egy villámcsapás elszenvedése után félénk és távolságtartó fizikatanárnőből hihetetlen és veszélyes erővel rendelkező karakterré válik. A háborút megjárt két barát a Viszontlátásra odafönt c. filmben bosszút esküszik a haza ellen, amely csak a halottakat ünnepli, a megnyomorítottakkal nem törődik.

Serge Bozon: Mrs.Hyde

Szerelem, féltés, zsarolás és árulás miatt feszülnek egymásnak a Külön világ szereplői, akik közé koruk, társadalmi pozíciójuk és mentalitásuk ver szakadékot. A filmben ráadásul olyan sztárok remekelnek, mint Catherine Deneuve, Diane Kruger vagy a nálunk kicsit kevésbé ismert, de a francia közönség egyik nagy kedvencének számító zenész, Nekfeu. Az idei program utolsó szekciója a filmes szakértők kedvenceit gyűjti össze: a válogatásba a Titanic Fesztivál stábja, magyar filmkritikusok és a Budapest Film szakemberei is besegítettek. A Hullák a napon című francia–belga akcióthriller a Titanic Fesztivál csapatának személyes kedvence, Az Eszeveszett esküvő pedig, amelyben a régi, nemes francia vígjátékkészítő hagyományok élednek újra, Köves Gábor ajánlásával került a programba.

Thierry Klifa: Külön világ

A francia mozi egyik ügyeletes szívtiprója, a többszörös César-díjjal jutalmazott Louis Garrel kerül reflektorfénybe a Francia Intézet ingyenes vetítésein, három filmjét láthatja a közönség március 5. és 20. között.

A 8. Frankofón Filmnapok teljes programja itt található. A fesztivál március 7-én fergeteges DJ partyval búcsúzik Budapesten, de a hónap végéig a vetítések az ország legtöbb nagyvárosában folytatódnak. A Fesztivál március 24-ére tartogat még egy filmes csemegét az ínyenceknek: az 1929-es Julien Duvivier: Hölgyek öröme (Au bonheur des dames) című adaptációja némafilm-koncert formájában lesz látható a francia RadioMentale újra értelmezésében.

Borítókép: Láthatás

Forrás: Franica Intézet