A 110 versenybe került film közül 80 alkotást láthatott a közönség augusztus 19. és 22. között Balatonszemesen, a XII. Bujtor István Filmfesztiválon. Vasárnap, ünnepélyes keretek között vehették át a Bujtor István-díjat a fesztivál legjobbjai, de a filmek alkotóit szakmai területenként is díjazta a zsűri, amelynek elnöke Ferenczi Gábor filmrendező volt. Stork Natasa, Kalász József filmrendező és Lutter Imre fesztiváligazgató vett részt a zsűri munkájában.

Játékfilm kategóriában az Agapé című filmért vehette át a Bujtor István-díjat Beleznai Márk, a film írója és rendezője. A két főszereplő, Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes egyedülálló nő (Gryllus Dorka) és Kornél, a tizenéves filmőrült (Kenéz Ágoston) találkoznak, és ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint gondolták. A versfilmek között Kovács Gábor Attila filmje, A Párizsi lakásom kapta a Bujtor István-díjat. A film Petőcz András költeményét dolgozta fel, Zubornyák Zoltán előadásában.

Bujtor István-díjat kapott Elek Judit Sára Megálló című kreatív dokumentumfilmje, amely egy kis észak-magyarországi faluban élő fiatalember egyszerű életét és az élet körforgását állítja párhuzamba. Szintén elnyerte a Bujtor István-díjat Kövessy Róbert a kilencszeres kajakkenu világbajnok, Wichmann Tamás életét bemutató Magyar Lapát című portréfilmért. 

Bujtor-díj (Belánszky Bea alkotása) / Fotó: Racskó Tibor

A zsűri külön díjazta a legjobb filmes alkotói munkákat. A játékfilmek és fikciós kísérleti alkotások között a legjobb forgatókönyv a Mióta velem jár című filmé lett, amely Szeleczki Rozália, Fekete Ádám és Kungl Zsigmond munkája. Az utómunkáért vehetett át különdíjat Százados Miklós és Kádas Péter A Kilépő (Outbound) című film vágása és vizuális effektjei révén. Bujtor István szellemiségéért kapott különdíjat a Szimpla manus, Magyar Attila rendezésében, Hajdu Steve és Szőlőskei Tímea főszereplésével. A legjobb kísérleti filmért járó különdíj kapta a Pirofita naplók, amit Farkas Marcell rendezett. A legjobb szórakoztató rövidfilmért az Útszél rendezője, Urbán Gergő vette át a különdíjat.

Az operatőri munkáért a Szeurum című filmet díjazta a zsűri (rendezte: Farkas Marcell, operatőr: Csillag Marcell). A legjobb drámai férfi alakítás díját Jászberényi Gábor kapta, az Aracsi Norbert által rendezett Elfelejtett nemzedék című filmben mutatott játékáért. A vígjátékban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díjat Kálloy Molnár Péter vehette át, Mázló Imre Tízpertíz című filmben nyújtott színészi alakításáért. A legjobb női mellékszereplő Bakos Éva lett, aki a Boszorkányházban nyújtott emlékezetes alakítást.

A legjobb női főszereplő díjat Nagy Katica kapta, aki a Buvári Tamás-rendezte Magdolna című filmben érdemelte ki az elismerést. A legjobb rendezésért járó különdíj a Csöndend című filmé lett, melyet Tóth Gergely rendezett. Életműdíjjal jutalmazta a filmfesztivál Kassai Ilona Kossuth-díjas színművészt, akit Dézsy Zoltán Tíz perc múlva három című játékfilmjében láthatott a közönség. Kreatív filmötletért járó dicséretet kapott a Psycho 60 című film rendezője, Végh Vozó Zoltán. 

Életműdíjasok és Bujtor díjasok a zsűritagokkal / Fotó: Racskó Tibor

Az emberi sors és a társadalom egységes drámai víziójáért dicsérő oklevelet kapott a Második kör, Holtai Gábor filmje, a rejtély és a sötét humor egységéért pedig a Kócos Bt., Kocsányi András alkotása, Hegedűs D. Géza és Vizi Dávid főszereplésével.

A dokumentumfilmek között ismeretterjesztő természetfilm különdíjban részesült a Méhlegelők, Poroszka Magyar Zsolt alkotása. Sorskövető dokumentumfilm különdíjat kapott az Anyáim története, Dér Asia és Haragonics Sári filmje. Különdíjat érdemelt a témaválasztás és archív felvételek kreatív alkalmazásáért a Szárnyalás című film, melynek főszereplője Besenyei Péter műrepülő világbajnok, rendezője Szabó Gábor.

Az informatív kutatómunkáért és annak átadásáért a Periférián - kisebbségben Kárpátaln című film, Hajduk Márta rendező munkája. A személyes hangvétel bátorságáért A visszatérés Epipóba című film kapott díjat, Oláh Judit rendezésében. Riporteri munkáért járó különdíjban részersült a Szolgálóleányok, Gazsó Orsolya rendezésében. Az operatőri munkáért a Dusk (Félhomály) című film kapott különdíjat, amit Ezequiel Salinas fotografált, a film rendezője Bíró Bálint.

A Bujtor István szellemiségéért járó különdíjat a dokumentumfilmek között a Sopi című, Soponyai Géza hajósról szóló portréfilm kapta, melynek rendezői Kristóf Hajnalka és Vladucz Zoltán, producere Tunyogi Bernadett. A társadalmi célú téma megfogalmazásáért járó dicséretet a Szerelem című film érdemelte ki, amely a POK Média Csoport alkotása, Pachmann Péter mentorálásában, és dicsérő oklevelet kapott Vigh Vivien Mercédesz és Miklós András, a Makói Televízió által jegyzett, Ahol Pulitzer született című filmje.

Különdíjasok / Fotó: Racskó Tibor

A legjobb animációs filmért járó különdíjat kapta a Még emlékszem című, Chilton Flóra által rendezett alkotás. A legjobb alkotóműhely a versfilmes kategóriában az Eleven Költők Társasága lett, amely több filmmel is bekerült a hivatalos versenyprogramba, s a Mátyás anyja Prágában és Az érchegységbeliek alkotásokkal vitték a különdíjat. Társadalmi érzékenységű megközelítéséért kapott különdíjat az Időkapszula című film, amit Chilton Flóra rendezett.

Kortárs szemléletű interpretálásáért érdemelt díjat Goll Kata Petőfi Sándor: Befordultam a konyhára... című filmje. Somossy Barbara munkája, Halász Gábor operatőr képeivel, a Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva szerelmére épített versfilm, Ha van még idő címmel, melyben Benkő Péter és Hámori Ildikó alakítják az előző nemzedék színészóriásait. A vers és kép egységéért járó dicséretet kapta a Szörnyszomszéd című filmért Németh Csaba és Szeles Chloe. A versmondásért járó dicsérő oklevelet Kányádi Sándor: Tudod... című alkotásáért Nánia Hilda vehette át, és dicséretet érdemelt Kerhut Bálint filmje, az Emlék.

A kétmillió forint értékű összedíjazás mellett a fődíjasok Belánszky Beáta képzőművész szobrát, a Ster Erika által reprodukált Bujtor-mellszobrot és a Gyulai Attila képzőművész által készített Bujtor-festményt ábrázoló inget is hazavihették. A díjátadó gálán időkapszulát is elhelyeztek, amelybe az Ötvös Csöpi filmből ismert elvarázsolt dollárokra írták rá élményeiket a fesztiválozók. 

Forrás: Bujtor István Filmfesztivál
Címlapkép: A díjazott filmek alkotói és a zsűri / Fotó: Racskó Tibor