A varsói filmfesztivál első- és második filmesek versenyprogramjában mutatkozik be a Spirál. A filmben egy férfi és két nő különös háromszöge bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, Felmérit a CineFest-en „A jövő reménysége díj”-jal, a Magyar Filmszemlén a „Legígéretesebb fiatal tehetség díj”-jal ismerték el. Felméri valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, a Spirál közös munkájuknak a megkoronázása.


A film főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznője, Borbély Alexandra; a Pororoca című filmbeli alakításáért több rangos nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját kiérdemlő, az Arany Medve-díjas Anyai szív sztárja, Bogdan Dumitrache román színész (Pororoca, Legjobb szándék); és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér Isten, Az Úr hangja). A Spirál látványtervezője Cseh Renátó, operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi.

A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment koprodukciójában, a FocusFox gyártásában, a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készült. A Spirál november 19-től látható országszerte a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

A Free Spirit versenyszekcióba válogatták be Gothár Péter Hét kis véletlen című nagyjátékfilmjét. A filmben Gertrúd (Rezes Judit), a restaurátor férjével és kamaszfiukkal folytatott családi életbe belefáradt középkorú zenetanárnő világát fenekestül felforgatja, mikor váratlanul felbukkan régi tanítványa, a gyönyörű Albán (Mészáros Blanka). Albánnal nemcsak az a probléma, hogy nő. Jelenlétében akadálytalan az átjárás a valóság, az emlékek és az álmok között, megkérdőjeleződik múlt, jelen és jövő, évtizedes családi szerepek indulnak változásnak.

Gothár Péter: Hét kis véletlen

"Egy történetekkel és meglepetésekkel teli varázsládikót akartam elkészíteni a filmmel. Rejtélyes ritmusban jelennek meg, örömöt okoznak és gondolkodásra kéztetnek. A film sarokkövét Bartók zenéje adja, ami köré egy szeretettel és iróniával teli családi történet formálódott" -  nyilatkozta a rendező a filmfesztivál oldalán. A film forgatókönyvét Gothár Péter, Németh Gábor, és Bognár Péter írták, operatőre Táborosi András. Producerei Pataki Ági és Kovács Gábor, koproducerei Gránicz Vajda Anikó és Romwalter Judit.

Bergendy Péter: Post Mortem / Forrás: WFF

Bergendy Péter Post Mortem című horrorfilmjét a nemzetközi versenyfilmek közé válogatták be. Klem Viktor és Hais Fruzsina főszereplésével készült alkotás az első világháború és a spanyolnátha tombolása után játszódik, egy kísértetjárta magyar faluban. Tomás, a halottfotós elhunyt szeretteikkel fényképezni vágyó emberek helyett valódi szellemekkel találja szembe magát. 

A Post Mortem főszereplői mellett feltűnik majd Schell Judit, Hámori Gabriella és Anger Zsolt is. A film forgatókönyvét Zánkay Piros írta, operatőre Nagy András, a hátborzongató díszletek tervezője Hujber Balázs, jelmezterveő Breckl János, vágó Király István volt. A film hazai forgalmazója az Intercom, eredetileg év végére tervezték a bemutatóját, de a hivatalos dátum még nem ismert. 


A fesztivál Discoveries programjában szerepel Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje, melynek a velencei filmfesztivállal párhuzamosan futó Venice Days-ben volt a nemzetközi premiere, itthon pedig szeptember 24-től látható a mozikban. Főhőse Márta (Stork Natasa) az Amerikából hazaköltöző, sikeres agysebész, aki egy kint megismert magyar férfi után érkezik haza, akivel odakint ismerkedett meg. A nagy találkozás azonban elmarad, János (Bodó Viktor) azt állítja, soha nem találkoztak. A filmről itt írtunk részletesebben, hamarosan érkezik a kritikánk is.

László Lili Mária: Ne menekülj a csókok elől 

A varsói fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában szerepel László Lili Mária Ne menekülj a csókok elől című rövidfilmje. Történetében a fiatal Hajninak késik a menstruációja, és félve felkeresi a fiút, aki talán a nemkívánt gyermek apja lehet. Együtt töltik az éjszakát, de mindketten másképp próbálnak meg közeledni a másikhoz. A film főszereplői Osváth Judit és Georgita Dezső Máté, operatőre Szemerey Bence, vágó Szőke Barna, konzulense Ferenczi Gábor és Fazakas Péter.

Holtai Gábor: Második kör

Holtai Gábor Második kör című rövidfilmjét a Shorts Special Screenings válogatásban fogják vetíteni. A film egy alternatív Magyarországon játszódik, ahol csak szigorúan állam által kibocsátott engedéllyel szabad gyereket vállalni. Egy fiatal pár (Molnár Áron és Lovas Rozi) már túl esett az első körön, de fogalmuk sincs mi vár rájuk a következő fordulóban. A Második kör forgatókönyvét Veres Attila írta, producere Fülöp Péter, operatőre Szőke Dániel. 

A 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztivált október 9-16. között rendezik meg élőben, nem pedig az online térben.

Forrás: Vertigo Media, WFF
Borítókép / Felméri Cecília: Spirál