A feleségem története Enyedi Ildikó legújabb alkotása, melynek idén Cannes-ban tartották a világpremierjét, Torontóban is bemutatták, és a miskolci CineFestes premier után szeptember 23-én országszerte a mozikba került. A 170 perces kosztümös drámában két karakteres színész alakítja a főszerepet: a holland Gijs Naber kelti életre a féltékenységben őrlődő Störr hajóskapitányt, a titokzatos, kiismerhetetlen feleség szerepében pedig a francia világsztár, Léa Seydoux látható.

Gijs Naber és Enyedi Ildikó A feleségem története forgatásán / Fotó: Csata Hanna

Kocsis Ágnes harmadik mozifilmje, az Éden magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készült. Egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él. A film dermesztő pontossággal vetítette előre a járvánnyal kapcsolatos világméretű változásokat. A film főszerepét a horvát Lana Baric és Daan Stuyven belga rockzenész játsszák.

„Az Éden mozgatórugója a Figyelem. Ez a figyelem gyógyító erejű, alapja pedig a szeretet, mert szeretni csak azt tudjuk, akire figyelünk, akit meg akarunk ismerni. Úgy éreztem, hogy az operatőri munkának is ezt az érzékeny figyelmet kell reprezentálnia. Ebben a folyamatban a kamera szinte észrevétlen kell, hogy maradjon, egyfajta kívülálló entitásként a legnagyobb tisztelettel és szentséggel kell, hogy figyelje a szereplők minden rezzenését.” – nyilatkozta a film operatőre, Tóth Widamon Máté.


Az Éden elérhető a Netflix kínálatában.

Forrás: NFI / Címlapfotó: Éden