15. alkalommal rendezték meg az East & West Nemzetközi Filmfesztivált az orosz Orenburgban, amely klasszikus és kísérleti filmeket is befogadó fesztivál. Az Éden a nemzetközi versenyprogramban szerepelt, és a Legjobb film díjával jutalmazták. A magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készült Éden főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern civilizációval jár: kémiai anyagokra, légszennyezésre, rádióhullámokra, ezért teljes elszigeteltségben él. 

Az Éden főszerepeit Lana Baric horvát színésznő és Daan Stuyven belga rockzenész játssza, akinek ez az első filmszerepe. A film nemzetközi premiere 2021 elején, a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt.

Űrmagány a Földön

Egy év várakozás után mozikba került Kocsis Ágnes legújabb filmje, az Éden, melynek a járvány csak jót tett: egy év bezártság után sokkal jobban át tudjuk érezni a magányos főhősnő fullasztó bezártságát, az elvágyódását és emberi érintésre való sóvárgását.

A film társ-forgatókönyvírója Ivo Briedis, Németh Gábor és Andrea Roberti, az operatőre Tóth Widamon Máté, vágója Mezei Áron, a látványtervezője Vinnai Petra volt, a jelmezeket Kiss-Matyi Mónika tervezte, vezető producere Berger József. Kocsis Ágnessel részletesen is beszélgettünk az Éden készítéséről, a vizuális megoldásokról, a betegségekhez és magányhoz fűződő kapcsolatáról, mesélt a Szécsi Pál életét feldolgozó filmtervérőlés a Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének vezetéséről is.