A rendezőt és a színészt sok szép emlék köti össze, személyesen is részt vettek a 2017-es Oscar-gálán, ahol aranyszoborral jutalmazták a manipulatív tanárnő és a kóristalányok szívbemarkoló történetét. Legújabb közös munkájuk, a Foglyok, az ötvenes évek elején játszódik Budapesten.

A film azzal veszi kezdetét, hogy egy átlagos család életébe két ÁVO-s alakjában betoppan a hatalom, és innentől kezdve nemcsak hogy a család tagjai nem hagyhatják el a lakást, de minden érkező rokon és ismerős is fogságba esik. Az igaz történetet feldolgozó film az alkotók szándéka szerint a korszak fojtogató, paranoid hangulatát groteszk humorral ötvözi majd. Azt még nem lehet tudni, hogy Szamosi Zsófia pontosan kit alakít a filmben.

Sodró Eliza, Szamosi Zsófia és Lengyel Ferenc a Foglyok forgatásán

A főbb szerepekben Fekete Ernő, Sodró Eliza, Porogi Ádám, Molnár Levente, Lengyel Ferenc, Jászberényi Gábor, Kardos Róbert, Csőre Gábor és Vasvári Emese lesznek láthatóak.

A Foglyok operatőre Gózon Francisco (Haggyállógva Vászka, Iszka utazása), látványtervezője Valcz Gábor (Moszkva tér, Félvilág, Lajkó: Cigány az űrben), jelmeztervezője Sinkovics Judit (Testről és lélekről, Kojot). A forgatókönyvet Vörös András írta. A film vágója Csillag Mano, zeneszerzője Balázs Ádám, hangmérnöke pedig Péterffy Máté – ők hárman Deák Kristóf Mindenki című kisfilmjében is közreműködtek már.

Gózon Francisco és Deák Kristóf a Foglyok forgatásán

Az Oscar-díjas Mindenki óta Deák Kristóf elkészítette A legjobb játék című kisfilmet, amelynek júliusban volt a hazai tévépremiere, majd a 14. Busho rövidfilmfesztiválon  különdíjjal jutalmazták. Emellett  a hollywoodi bemutatkozásán is dolgozik – erről az interjúnkban is mesélt. Szamosi Zsófia is mozgalmas másfél éven van túl, gyermeke született, az Egy nap főszereplőjeként megjárta Cannes-t és Szarajevót. A francia fesztiválon a legjobb elsőfilmnek járó FIPRESCI-íjat nyerte el a film, a boszniai seregszemlén pedig a legjobb színésznőnek választották meg Szamosit.

Szamosi Zsófia az Egy nap című filmben (fotó: Big Bang Media)

A Foglyok a Magyar Média Mecenatúra Fehér György-pályázatán nyert támogatást, a húsznapos forgatás szeptember 16-ig tart, a bemutató 2019-ben lesz a Duna Televízió műsorán.