A kétszeres Oscar-díjas Asghar Farhadi elnökölte zsűri Szamosi Zsófinak ítélte a legjobb színésznő díját Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjében nyújtott alakításáért. Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor Programjában készítette el Egy nap című filmjét, amelynek alkotócsapata arra vállalkozott, hogy bemutassa egy kisgyerekes anya percekre beosztott idejét. A filmről bővebben itt írtunk a Cannes-i premier idején.

A legjobb vizsgafilm díját elhozó Kis Hajni Last Call című munkája a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült, és nemrég elnyerte a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztivál fődíját is. A film főhőse a 61 éves Anikó (Zsurzs Kati), aki egy nap úgy dönt, hogy hátrahagyja a megszokott életét, és kiköltözik a lánya után, aki külföldön alapított családot. A zsűri különdíját Csuja László Kilenc hónap háború című magyar-katari koprodukcióban készült alkotása kapta. A film egy 23 éves fiú története, aki kárpátaljai magyarként kilenc hónapig harcol az orosz-ukrán háborúban. (Az előzetes itt látható.)

Kis Hajni: Last call

Az Egy nap világpremierje nagy siker volt májusban a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hetén, ahol a magyar alkotás elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb elsőfilm díját. Szamosi Zsófi a kassai Art Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznőt illető Kék Angyal díjat júniusban. Az Egy nap a hazai mozikban november 8-tól lesz látható a Vertigo Média forgalmazásában.

Forrás: Filmalap / Borítókép: Szamosi Zsófi az Egy nap című filmben (Fotó: Vertigo Média)