Pénteken kezdődik Lengyelország legnagyobb filmművészeti seregszemléje, a varsói filmfesztivál – tudatta a Magyar Filmunió. A lengyel fővárosban idén 26. alkalommal megrendezendő filmünnep legfiatalabb A-kategóriás fesztivál, hiszen a filmproducerek nemzetközi szövetsége (FIAPF) tavaly vette fel a 13 minősített nemzetközi filmfesztivál közé. Az 53 ország részvételével megrendezendő fesztiválra öt magyar film kapott meghívást. Kocsis Ágnes Cannes-ban, Rigában és Zürichben díjazott új játékfilmje, a Pál Adrienn a nemzetközi versenyprogramban indul a varsói nagydíjért, Miklauzic Bence új filmjének, A zöld sárkány gyermekei-nek Varsóban lesz az európai premierje. A közelmúlt kiemelkedő mozgóképeinek felfedezésére invitáló válogatást gazdagítja Pejo Róbert Látogatás és Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című filmje. A rövidfilmek versenyében Császi Ádám Ünnep című rendezése indul, melyet először láthat a nemzetközi közönség Varsóban.

 

latogatas_500
Látogatás


Mészáros Márta Kéthly-filmje Amerikában

Észak-Amerika legrégebbi nemzetközi filmversenye 46. alkalommal kezdődik csütörtökön Chicagóban. A rangos seregszemlére két, a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült, játékfilm kapott meghívást – adta hírül a Magyar Filmunió. Mészáros Márta legutóbbi rendezése az Utolsó jelentés Annáról a chicagói filmfesztivál rangos versenyprogramjában indul és ezúttal lesz először látható Amerikában. A chicagói Arany Hugóért mindössze 18 film szállhat ringbe, többek között Abbas Kiarostami és Bertrand Tavernier legutóbbi alkotásai. Pacskovszky József A vágyakozás napjai című magyar-francia koprodukcióban készült drámáját is műsorra tűzi Észak-Amerika nagyszabású moziünnepe. A magyar rendező személyesen mutatja be filmjét a chicagói közönségnek.

avagyakozasnapjai_500
A vágyakozás napjai


Filmes élményközpont épül Etyeken

Az MTI értesülései szerint filmes tematikájú élményközpont épül az etyeki Korda Filmstúdió szomszédságában, közel 1,2 milliárd forintos beruházással. Egy középkori díszletváros épül fel 6 ezer négyzetméteren, emellett megnyitják az érdeklődők számára azt a 7 ezer négyzetméteres New-York-i utcarészletet is, amely még a Hellboy 2 forgatására készült el 2007-ben. A látogatóközpont 2011 májusában nyílhat meg, s évente 50 ezer vendéget várnak.