Példátlan módon az elmúlt három hétvége mindegyikén bemutattak egy új magyar nagyjátékfilmet a mozik. Az őszi tumultus első versenyzője a lopott babával menekülő szerelmesekről szóló Virágvölgy volt, amely sajnos nem tudta több nézőre váltani a Karlovy Varyban kapott különdíjat, illetve a palicsi Kritikusok Díját. Az augusztus 30-án bemutatott filmet 1109-en látták az első hétvégén, szeptember 12-ig 1878 nézőt vonzott.


Képkocka a Virágvölgy című filmből (fotó: ELF Pictures)

Csuja László első nagyjátékfilmjének a megvalósulását a Filmalap Inkubátor-programja támogatta. Az Inkubátor pályakezdő magyar rendezők bemutatkozását segíti, az első befejezett projekt a tavaly ősszel debütált A hetedik alabárdos volt, amely szintén nem rengette meg a mozikat, 1509 nézővel rajtolt el.

A program rendkívül rokonszenves, fiatal és tehetséges rendezőknek adja meg a kezdő lökést, úgy tűnik viszont, hogy ezeknél az alacsony költségvetésű, szerzői filmeknél az ezres-kétezres nyitóhétvége a reális. A nézőszámot firtató kérdésre, Csuja László úgy felelt, hogy ha háromezren megnézik moziban, azzal ő már ki lenne békülve. „Úgy tudom, hogy sok fiatal néző ül be a moziba, ez biztató. Az is, hogy sokat nevetnek a filmen, attól függetlenül, hogy a Virágvölgy nem egy vígjáték.” - tette hozzá.

A következő Inkubátoros produkció, a Cannes-ban és Szarajevóban is díjazott Egy nap lesz Szamosi Zsófia főszereplésével, kíváncsian várjuk, hogy ennek a drámának sikerül-e majd áttörni a falat, és nagyobb közönséghez eljutni.

Kenyeres Bálint Tegnap című sivatagi drámáját szeptember 6-tól vetítik a mozik. Hardcore európai művészfilmként jellemezte a rendező interjúnkban, az ilyen alkotásoknál nyilván nem elvárás a halmokban álló mozijegy. Sajnos pontos számot nem tudunk mondani, nem érkeztek adatok a filmről.


Képkocka a Tegnap című filmből (fotó: MITTE)

Szeptember 13-án került a mozik műsorára a bonyolult című Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) Eddig Schwechtje Mihály tinithrillere mozgatta meg legjobban a közönséget, 3021-en ültek be rá csütörtöktől vasárnapig. Sajnos ez sem egy kirobbanó szám, de magyar filmes viszonylatban nem is rossz. Az elmúlt évek elsőfilmjei közül az Utóélet debütált hasonló tartományban, Zomborácz Virág fekete komédiájára 3949-en ültek be.

A RLSM-nél figyelembe kell venni, hogy filmalapos támogatás nélkül, minimális pénzből készült, szintén most rajtolt el az új Predator, illetve második hete megy Az apáca című horror, amelyre nagy számban ülnek be a tinik, az RLSM egyik fő célcsoportja.


Képkocka a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című filmből (fotó: Vertigo Media)

Schwechtje filmje remek tizenéves színészeket vonultat fel, köztük a lila hajú lányt játszó Herr Szilviát, a kritikák is lelkesek, mi is nagyrészt dicsértük, remélhetőleg a nézők továbbadják a jó hírét, és még sok további embert tud becsábítani. Ebben a rendkívül sűrű őszi szezonban az is fontos szempont lesz, hogy meddig tartanak a mozik műsoron egy-egy produkciót.  

Szeptember 13-án egy korábbi magyar filmsikert ismét megfuttattak a mozikban. A restaurált Macskafogó-ra 3423-an voltak kíváncsiak az első négy napon.

A 2018-ban bemutatott magyar filmek nyitóhétvégéi

 

Valami Amerika 3 – 101 276 fő
Lajkó – cigány az űrben – 12 323 fő
A hentes, a kurva és a félszemű – 6 758 fő
Vándorszínészek – 3 916 fő
Remélem legközelebb sikerül meghalnod – 3021 fő
Genezis – 1 165 fő
Virágvölgy – 1 109 fő