A jezsuita rend 20. alkalommal hirdeti meg tematikus pályázatát amatőr filmesek és filmszakos hallgatók körében. Idén a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság szentévéhez kapcsolódóan az irgalom témát jelölték meg a szervezők, erre várják a nevezett filmeket és fényképeket, ugyanis fotópályázatot is meghirdetnek.

A szervező intézmény, a Faludi Ferenc Akadémia kiemelt feladatának tartja, hogy elősegítse a magyar és a külföldi fiatal filmesek párbeszédét, abban szeretné leginkább motiválni őket, hogy "egymás felé és a világ felé megértéssel, a társadalmi problémák felé érzékeny figyelemmel forduljanak". 

A beérkezett alkotásokból a filmes előzsűri és a fotós zsűri válogatja ki a vetítésre és a fotókiállításra méltó alkotásokat. A versenyző filmek bemutatására a kétnapos fesztiválon, november 18-19- én kerül sor az ART+Cinemában, ahol a szemle zsűritagjai az alkotók jelenlétében értékelik a látottakat. A filmes szakmai zsűri tagjai között olyan elismert alkotók szerepeltek már, mint a szemle állandó támogatója, Krzysztof Zanussi, Francesco Casetti, Pupi Avati, Fekete Ibolya, Gelencsér Gábor, Dér András és Nagy Viktor Oszkár. A korábbi évekhez hasonlóan a kiválogatott fotók az Uránia Nemzeti Filmszínház első emeletén lesznek kiállítva.

A jubileum alkalmából az akadémia szeptembertől retrospektív vetítésekkel is készül, bemutatva az eddigi évek kiemelkedő műfaji filmjeit és alkotóit. Továbbá az eddigi évekhez hasonlóan lehetőséget biztosítanak arra, hogy az alkotók fejlesszék tudásukat és szakmai konzultáción vegyenek részt a zsűritagokkal. A nevezés díjtalan, korban és műfajban is kötetelenül várják minden amatőr alkotó vagy filmes, illetve fotós képzésben résztvevő tanuló alkotását.

A pályázat határideje: 2016. október 3. film@faludiakademia.hu
A filmszemle ideje: 2016. november 18-19. ART+Cinema
Fotókiállítás: 2016. november 17-20., Uránia Nemzeti Filmszínház
Díjkiosztó, díjazott filmek vetítése: 2016. november 19. 19 óra