Tizennyolc percen át tapsolt a közönség Pedro Almodóvar The Room Next Door című filmje után a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A 74 éves rendező első angol nyelvű filmjével nyerte el a fesztivál legjobb filmjének járó díjat, az Arany Oroszlánt. A főszerepben Tilda Swinton és Julianne Moore láthatóak. „Ez a díj valóban az övék, ez a film két nőről szól, és a két nő Julianne és Tilda" - nyilatkozta Almodovar, akit 2019-ben életműdíjjal jutalmazták Velencében.

A fesztiválon 21 alkotást vetítettek, melyek között két Budapesten forgatott produkció, Pablo Larraín chilei rendező Maria című, Maria Callasról szóló életrajzi drámája, és az amerikai Brady Corbet The Brutalist című filmje is szerepelt. Mindkét film analóg utómunkáira az NFI Filmlaborban került sor. 

 

The Brutalist jelenetfotó

Utóbbi a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlánt nyerte el, miután a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját, a versenyprogram legjobb filmjének járó FIPRESCI-díjat és a Mediterrán Egyetemek Szövetségének díját, az UNIMED Díjat is az alkotásnak ítélték. Az Adrien Brody főszereplésével, Brady Corbet rendezésében megvalósult film társproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema), a vágásért Jancsó Dávid felelt. A filmet 2023-ban forgatták túlnyomórészt Magyarországon, a forgatás szervíz munkáit Petrányi Viktória és Mundruczó Kornél közös filmprodukciós társasága, a Proton Cinema végezte.

A The Brutalist (kritikánk) a magyar származású zsidó építész, Tóth László útját mutatja be, aki 1947-ben az Amerikai Egyesült Államokba emigrál. Kezdetben szegénységben kénytelen dolgozni, de hamarosan elnyer egy munkát, amely megváltoztatja az életét. Tóth Lászlót Adrien Brody alakítja, aki édesanyja lévén magyar gyökerekkel rendelkezik.

Bíró Boróka operatőr a Bogdan Mureșanu rendezésében készült The New Year That Never Came című román film fényképezéséért nyerte el a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) velencei zsűrijének különdíját. A Valentina Pedicini-különdíjat 40 évesnél fiatalabb alkotóknak ítélik oda, a csíkszeredai születésű, Bukarestben élő Bíró Boroka az első operatőr, aki megkapta - írta meg a Filmtett.

A díjazottak teljes listája ITT olvasható

forrás: MTI / Filmtett / címlapkép: a Velencei Filmfesztivál Facebook oldala