Magyar sikerrel zárult a Peruban május 26. és június 18. között megrendezett Al Este filmfesztivál. A szakmai zsűri Felméri Cecília alkotásának ítélte a legjobb filmért járó díjat. „Az emberi lét mély dimenzióiba kalauzoló, súlyos és erőteljes történet és a szigorúan egyszerű filmes megvalósítás izgalmas kontrasztját” - emelte ki indoklásában a zsűri.

Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban a Spirál történetében. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak, és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

Ez a tó még a szerelmet is elemészti

Borbély Alexandra, Kiss Diána Magdolna és a román filmsztár, Bogdan Dumitrache főszereplésével készítette első nagyjátékfilmjét Felméri Cecília. A misztikumba hajló lélektani dráma több évszakon keresztül követi egy férfi és két nő rejtélyes kapcsolatát egy elsőre idillinek tűnő, erdei halastó mellett, ami súlyos titkokat és különleges ragadozókat rejt. Végre mozikban a Spirál, mi is elmerültünk benne.

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első mozifilmje, mely tavaly elismerő oklevelet nyert az A-kategóriás varsói filmfesztiválon, majd a thesszaloniki fesztiválról a zsűri különdíját hozta el. A rendezővel készült interjúnk itt olvasható, a film egyik főszereplője, Kiss Diána Magdolna pedig legutóbbi podcast adásunk vendége volt, ami itt hallgatható meg. 

A film négy kategóriában jelölt a Magyar Mozgókép Díjakra, Felméri Cecíliát a legjobb elsőfilmes rendezők és a legjobb rendezők között is jelölte a Magyar Filmakadémia. Az ünnepélyes díjátadó június 26-án a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, Balatonfüreden. 

Forrás: NFI
Címlapkép: Bogdan Dumitrache a Spirálban / Fotó: Vertigo Média