Portugál fődíj Kenyeres Bálint rövidfilmjének

Közel félszáz versenyző rövidfilm közül és Magyarországról elsőként nyerte el Kenyeres Bálint a Vila do Condo-i nemzetközi rövidfilmfesztivál fődíját – tudatta a Magyar Filmunió. A repülés története a nemzetközi közönség előtt májusban a cannes-i Rendezők Két Hete (Quinzaine des Réalisateurs) válogatásában mutatkozott be. Vasárnap Vila do Conde-ban a fesztivál fődíjával együtt az Onda Curtas díjat is elnyerte, mely az RTP portugál közszolgálati televízió elismerése. Kenyeres Bálint alkotása az augusztusi szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában indul legközelebb.




Gryllus Dorka Hamburgba megy

A szeptember 24. és október 3. közt futó hamburgi filmfesztivál honlapján tették közzé, hogy a fesztivál nyitófilmje Fatih Akin Soul Kitchen című vígjátéka lesz – tudhatjuk meg az Origoról. A Soul Kitchen egy étteremtulajdonosról szól, akinek válságba jut az élete. A filmben szerepel Fatih Akin megszokott színészei közül Biron Ünel (Fallal szemben) és Moritz Bleibtreu (Júliusban, Solino) is, valamint Gryllus Dorka, aki egy fizioterapeutát alakít.




Megjelent az Animációs Metropolis

Az összeállítás az animációs film általános bemutatását tűzte ki célul: noha az animációs film különböző fajtái a kezdetektől a mai napig töretlenül népszerűek, az animációs film mégis sokáig a filmtudomány mostohán kezelt területe volt. Az utóbbi években azonban megélénkült az érdeklődés az animációs film iránt, és megszaporodott a vele érdemben foglalkozó tudományos munkák száma – ezekből nyújtanak ízelítőt. A lapszámról bővebb információ a Metropolis oldalán olvasható.




Budapesten forgat Jean Reno

Jean Reno és Mélanie Laurent főszereplésével Budapesten forgatják a La Rafle (A razzia) című francia játékfilmet, amelyben hatszáz magyar statiszta, többségében gyerekek is szerepet kaptak – adta hírül az MTI. A XX. századi francia történelem egyik legsötétebb foltját feldolgozó filmet a producer a Berlini Filmfesztivál nyitófilmjének szánja. A francia rendőrség 4500 alkalmazottja 1942. július 16-án egy nap alatt több, mint 13 ezer zsidót tartóztatott le az úgynevezett Vél d'Hiv razzia során. A razzia lesz az első játékfilm, amely azt dolgozza fel: mi is történt pontosan 1942. július 16-án Párizsban.