Reklámpszichó

A magyar televíziózás egyik letűnt korszakáról ad leírást Esztergályos Károly: Meztelen képernyő című könyve -  negyven év történelmét öleli fel kétszáznegyven oldalon. A televízió-rendező a 60-as 70-es 80-as évek művészvilágának hangulatát idéző miliőben a rendezői székből mutatja be az általa rendezett hírességeket. A könyv lapjain Latinovics, Gálfi, Körmendi, Kozák, Páger, Dajka Margit, Gelléri Andor Endre, Márkus, Gobbi, Kiss Manyi, Básti, Mezey és Sulyok Mária, Örkény és Tömörkény bukkannak fel, hogy alkotás közben mutatkozzanak meg, a filmek ellesett beállításaiban. "Megszületett a döntés, behozták a pezsgőt. A szót természetesen de Sica ragadta magához: "Emelem poharam a gyönyörű magyar filmre!" - mondta, és ittak a gyönyörű magyar filmemre, melyet de Sica természetesen (sajnos) nem látott, hacsak nem álmában, és melyre mindaddig, míg a gyönyörű magyar szavazat rá nem esett, egyetlen szót vagy gondolatot sem vesztegetett. Mindegy ma már. Elmondhatom, hogy Vittorio de Sica gyönyörűnek nevezte a filmemet, mely díjakat nyert a monte-carlói Tévéfesztiválon. És ivott a sikerére. Legföljebb a többit nem mondom el."

A reklámról szóló legszínvonalasabb,
legszebb alkotás
A reklám világa iránt érdeklődők Sas István Reklám és pszichológia című könyvét forgathatják sok haszonnal. A reklámfilmes rendező, akinek korai zsengéi megunhatatlanok a Reklámzabálók nézői számára, ezúttal könyvírásra adta a fejét. A tankönyvként is használtható kézikönyv háromszázhatvan oldalon, mintegy ezer színes illusztrációval elemzi a hazai és nemzetközi reklámok gyűjteményét. A kötetben tájékozódhatunk többek között a hatás művészetéről, a kommunikáció fortélyairól, a reklám befogadási és feldolgozási folyamatairól, valamint a fogyasztói döntés folyamatairól. Dr Hoffman Istvánné, a Corvinus egyetem professzora szerint "a magyar reklám évszázados történetének legszínvonalasabb, legszebb reklámról szóló alkotása" Sas István könyve.

Potterfiló

A Harry Potter rajongók nagy része már tudja, hogy ki is valójában a félvér herceg, és hogy a regény melyik szereplője hal meg a sikerszéria hatodik epizódjában, a Harry Potter és a félvér herceg-ben. A könyvből készült feldolgozások sora immáron az ötödik epizód előkészítésénél tart, ám a varázslótanonc életére éhes olvasók addig is olvashatják a nagy sikerű Harry Potter filmek színészeit bemutató százkilencvenkét oldalas könyvet is: a Varázslók titkai-t. 

A színes fotókkal gazdagon illusztrált kötet a filmek főszereplőit: Danielt, Rupertet és Emmát mutatja be, valamint bepillantást enged J.K. Rowling életútjába, a könyvek születésének körülményeibe és nem utolsó sorban szinte mindent elárul a Harry Potter sztárjainak magánéletéről. Daniel, Rupert és Emma- milliárdos kamaszok, akik a Harry Potter- filmekben keltették életre Harryt, Ront és Hermionét. "De hát ki ez a J. K. Rowling, aki életre keltette a sebhelyes kölyköt, amúgy varázslót, Harry Potter? És azóta mi lett vele, hogyan éli életét? És hogyan élnek a filmek főszereplői, a kamaszok, de már világhíres sztárok: a Harry Potter-csillagok. Mit érez meg a varázslóinas sorsából a milliárdos Daniel Radcliffe? Mennyire ragadt Rupert Grintre Ron teszetoszasága, derűje, mogorvasága, mosolyogni való balfogásai? Vajon a cserfes kislányból sudár bakfissá szépült Emma Watson a szerepen kívül is olyan, mint Hermione? Mit szeretnek, mit utálnak? Hogyan boldogulnak a nyakukba szakadt sikerrel? És kik azok, akik a csillagok magyar hangját adják?" - olvasható a könyv ajánlójában.

Mindazok, akik nem elégszenek meg a felszínnel, és komolyabban szeretnének elmélyülni a varázslat rejtelmeiben, azok számára a Harry Potter világa a tökéletes választás, hiszen David Bagett és Shawn Klein filozófiai oldalról közelítik meg a témát, miközben könnyen olvasható és mégis elgondolkodtató képet adnak a varázslás mikéntjéről.