Tizenötödik alkalommal adták át péntek este a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőit kitüntető Prima Primissima díjakat a Művészetek Palotájában, Budapestben. A magyar színház- és filmművészet kategóriában Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat. Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró pályáját kísérleti filmesként és médiaművészként kezdte a Balázs Béla Stúdióban és az INDIGÓ művészcsoportban. 1984-ben Fábri Zoltán osztályában végzett filmrendezőként. Balázs Béla-díjas, érdemes művész, az európai és az amerikai filmakadémia tagja.

 

Enyedi Ildikó (Fotó: Pozsonyi Janka)

Enyedi Ildikó filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el, munkái Cannesban, Velencében, Berlinben, Locarnóban, Edinburghban és számtalan más jelentős fesztiválon versenyeztek, nyertek díjakat. Az én XX. századom című filmjét 2000-ben minden idők 12 legjobb magyar filmje közé választották. A nagy sikerrel játszott Terápia című sorozatért, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett, 2013-ban a legjobb televíziós rendezés díjával jutalmazták. Testről és lélekről című filmje 2017-ben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. A Testről és lélekről Magyarország hivatalos jelöltje a 2018-as Oscar-díj Legjobb külföldi film kategóriájába. 

A 2003-ban alapított Prima Primissima Díj azzal a céllal jött létre, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet az ország számára. Az idei évben 10 kategóriában meghírdetett díjra 750 jelölés érkezett. A primissimákat titkos szavazással választották ki a kuratórium tagjai és a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) kiterjesztett elnöksége. A primissimák és a közönségdíjak 15-15 millió forintos pénzdíja mellett a primák 5-5 millió forintban részesülnek.

Forrás: MTI
Borítókép forrása: MTI/Balogh Zoltán