Mint azt szerkesztőségünk Novák Emiltől a Stern Filmstúdió művészeti igazgatójától megtudta, a stúdió műszaki kivitelezése nyár közepén fejeződött be, majd utólagos finomítások után, augusztustól a filmesek előtt is megnyíltak a stúdió kapui. Elsőként egy holland reklámfilm forgatásával tesztelhették, hogy a két A-kategóriás (1500 és 2240 m2-es) műterem, illetve a hozzájuk tartozó kiegészítő helyiségek (smink szobák, öltözők, díszletépítő műhelyek, stb.) a gyakorlatban is megállják a helyüket.

Először egy holland reklámfilmmel teszteltek
Forgatás a Stern Filmstúdióban

Szintén a pomázi komplexumban forgott a Magyar Operatőrök Társaságának (HSC) gyártásában készülő Szerelem című szkeccsfilm első két darabja. Máthé Tibor Hernádi Gyula Vasárnap című novellájából, míg Kardos Sándor Németh Gábor Végjáték című írásából forgatott tíz-tíz perces rövidfilmet.

Novák Emil a HSC vezetőségi tagjaként elmondta, a két alkotás a Magyar Mozgókép Közalapítvány rövidfilmes pályázatán nyert tíz-tíz millió forintból forgott a Stern Film és a Sparks gyártáskapacitási támogatásával.  A HSC tervei szerint az egészestés mozivá összeálló szkeccsfilm további darabjait is magyar operatőrök rendezik majd, s az egyes epizódok közös, összekötő témája a szerelem lesz. A már leforgott két rövidfilm szereplői Básti Juli és Andorrai Péter, illetve Szabó Márta és Gáspár Tibor.

A Stern Filmstúdió távlati terveiről Novák Emil annyit árult el a filmhu-nak, szeretnének minél több hazai és nemzetközi produkciót Pomázra csábítani. Máris három külföldi – amerikai, illetve angol - film alkotóival tárgyalnak, ezek, mint azt a stúdió művészeti vezetője mondta, nemzetközi méretekben tekintve is nagyléptékű produkcióknak számítanak, s a tárgyalások sikeres kimenetele esetén jövőre elegendő munkát biztosítanának a stúdiónak.

(fotók:HSC, Stern Film)