A Doc Alliance díjról, az elmúlt év legjobb dokumentumfilmjét illető neves elsimerésről külföldi filmkritikusokból álló zsűri dönt. A díj nyertesét május 12-én jelentik be a cannes-i filmfesztiválon. A Nagyi projekt három fiatal srác és nagymamáik anarchikus vállalkozása egy múltbéli utazásra. A hét év élményeit feldolgozó film képet rajzol a generációk közötti kapcsolatról és a XX. század történelmének szubjektivitásáról az egykori angol kém nő, a náci németországbeli táncosnő és a magyar kommunista holokauszttúlélő nagymama emlékei nyomán. A Nagyi projekt rendezője és egyik főszereplője, Révész Bálint szerint „az eltűnőben lévő generációval csak felszabadultan és korlátok nélkül szabad beszélgetni, másra nincs már idő.

Nagyi projekt: Dokumentumfilm három különleges nagymamáról és unokáikról

A forgatásról egyik nagymamát sem kellett sokat győzködni, bár volt akinek évekbe tellett, hogy megnyíljon a kamera előtt, az erős kötődés miatt végül mindhárom történet elindult, és továbbfejlődött az évek alatt...TOVÁBB

Révész Bálint első filmjével a DOK Leipzig fesztiválon különdíjat nyert ősszel. A Nagyi projekt a Filmalap támogatásával, magyar–brit koprodukcióban, az Új Budapest Film és a Gallivant Film gyártásában készült.

Forrás: Filmalap