A kétnapos fesztivál fénypontját a hagyományokhoz híven a MOME legfrissebb diplomafilmjeinek premierje jelenti. Október 4-én 21:00-tól 8 frissdiplomás animációs rövidfilmjét vetítik a Toldi nagytermében, köztük Tőkés Anna Az utolsó dobás című rendezését, ami az idei Szarajevói Filmfesztiválon mutatkozott be. A filmek mellett két immerzív installáció werkfilmjét is vetítik, Pálovics Emese és Pencz Patrik ugyanis VR-diplomamunkákat készítettek (a címük Bad Trip, illetve Deep Blue), az immerzív élményeket pedig a mozi előterében lehet majd átélni VR szemüveggel). Ábrányi Luca egy ökoterrorizmusról szóló videojátékot tervezett diplomamunkaként, szintén ebben a válogatásban lehet majd megnézni a Noah című játékának az előzetesét. A vetített filmek pedig:

  • Wish You Were Ear (r.: Ábrányi Luca)
  • Play of a Cel (r.: Bárány Lili)
  • Missing Parts (r.: Rolfesz Tamás)
  • Szilva és Baga (r.: Demeter Dominika)
  • My Good Boy (r.: Sara Priorelli)
  • Qik (r.: Juhász Levente)
  • Üvegház (r.: Sárdi Katalin)
  • Az utolsó dobás (r.: Tőkés Anna)

Az utolsó dobás

A legfrissebb munkák mellett a korábbi MOME-hallgatók által készített, az elmúlt években világsikereket elért filmekből is vetítenek egy válogatást, újra nagyvásznon lesz élvezhető többek között a Felhők felett (Hárshegyi Vivien), a Házibuli (Bárány Dániel) és a The Pattern (Bogyó Péter). Sőt, a szervezők külön stop-motion blokkot állítottak össze, amiben például Vácz Péter nagysikerű filmje, a Nyuszi és őz, valamint Kopasz Milán Beyond című munkája is műsorra kerül.

Az idei Friss Kakas kiemelt vendége a L'ecsó Oscar-díjas társrendezője, Jan Pinkava, akinek korábbi filmjeiből lesz retrospektív vetítés, emellett a művész október 4-én 18:00-tól mesterkurzust tart a Toldi nagytermében, ennek során az érdeklődők a rendezőnek az animáció világával kapcsolatos személyes nézeteibe nyerhetnek bepillantást. Jan Pinkava több mint harminc éve vezető szerepet tölt be az animációs történetmesélés területén.

 
Jan Pinkava / Fotó: E15.cz

A Pixar Stúdióban 1997-ben készített, Oscar-díjjal elismert Geri's Game (Geri sakkozik) című animációs rövidfilm rendezője, és a 2007-es Oscar-díjas L’ecsó című egészestés animációs film alkotója, társrendezője. Társalapítója és kreatív igazgatója volt a Google Spotlight Stories projektnek; vezető technológusokkal, művészekkel és rendezőkkel dolgozott együtt az interaktív történetmesélés új formáinak megalkotásán a film-, mobil- és VR tartalomfejlesztés területén. Az itt folyó munkát számos díjjal kitüntették, köztük elsőként Emmy-díjjal az interaktív történetmesélés területén elért kiemelkedő innovációért, valamint egy további Oscar-jelölést.

A Friss Kakas idén a dupla Rubik jubileum előtt is tiszteleg. Az emblematikus kocka megalkotója, Rubik Ernő 80 éve született, a kocka pedig idén az 50. születésnapját ünnepli. A Friss Kakason október 5-én 17:30-tól a Rubik 50/80 nevű blokkban járják majd körül a Rubik kocka popkulturális hatásait, kiemelt hangsúlyt fektetve a mozgóképes (film, animáció, reklám) referenciákra.

Szokás szerint idén is lesz GRAFIX vásár a Toldi előterében, ahol a MOME Anim szak hallgatóinak képregényeit, zinjeit, picture bookjait és printjeit állítják ki, a kiállított alkotásokból pedig természetesen vásárolni is lehet majd.

A MOME a közép-kelet-európai filmes iskolák elmúlt években készült díjnyertes filmjeiből is válogat, a CEE Iskolák szekcióban 16 alkotást vetítenek észt, lett és román egyetemek fesztiválkedvenc kisfilmjeiből.


A Friss Kakast október 4. és 5. között rendezik a Toldi moziban. Bővebb információ és részletes program az esemény honlapján.