A 30. Szarajevói filmfesztivál programjában 9 játékfilm, 21 dokumentumfilm, 12 rövidfilm és 15 diákfilm száll versenybe augusztus 16. és 23. között. A versenyző alkotások mellett a zsűriben helyet foglal két magyar alkotó: Buda Flóra Anna (27) a rövidfilmes versenyből, Gyimesi Anna (Affrikáta) pedig a diákfilmes válogatásból fogja idén a csapatával együtt kiválasztani a Szarajevó Szíve díj új tulajdonosát. Gyimesi Anna emellett a Cinelink Industry Days szakmai programjában fogja prezentálni első nagyjátékfilmje, a Puha órák forgatókönyvét.

A dokumentumfilmes versenyprogramot Rubi Anna Az életed nélkülem című filmje nyitja meg, amely arra keresi a választ, mi történik a fogyatékkal élő gyerekkel, ha az őt ápoló szülő meghal. A film főszereplője, Magdi több mint 40 éve ápolja otthon súlyosan fogyatékos fiát, Ferit, hogy megóvja az állami ellátórendszer embertelen körülményeitől. De ahogy idősödik, kénytelen belátni, hogy ezt már sokáig nem fogja bírni. Magdi összefog öt hasonló helyzetben lévő nővel, és az eltökélt anyukák pert indítanak a magyar állam ellen, hogy megépüljön az a régóta ígért, kisméretű lakóotthon, ahol a gyerekeik emberhez méltó körülmények között élhetnek majd, amikor ők már nem lesznek. Az életed nélkülem ezeknek a nőknek a története, akiket a közös harc egy összetartó közösséggé kovácsol össze.

Az életed nélkülem

A film rendezője, Rubi Anna táncművészként kezdte pályafutását, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME), és a Zürichi Képzőművészeti Egyetemen tanult. Korábban videó installációkkal és kisfilmjeivel hívta fel magára a figyelmet, Az életed nélkülem az első egész estés munkája. A film hét évig készült, a rendező legnagyobb részben egyedül forgatta.

“Nagyon örülök, hogy ennyi év munka után végre bemutathatjuk a filmet a közönségnek. Ez nekünk alkotóknak is fontos, de az, hogy elmeséljük a történetüket, talán visszaad valamit a filmben szereplő családoknak és annak az egyébként láthatatlan több százezer embernek Magyarországon, akik otthon ápolják egy szerettüket. Óriási megtiszteltetés a szervezőktől, hogy egy ilyen rangos fesztiválon, a mi filmünket választották a dokumentummfilmes-szekció nyitófilmjének.” mondta Rubi Anna, rendező.

Az életed nélkülem rendezője és írója Rubi Anna, vágója Hack Júlia, operatőre Rubi Anna és Halász Júlia. A film az RTL+ és a Svéd Filmintézet támogatásával, a TASZ közreműködésével, a Somnus Film gyártásában készült. A film ko-producerei Cseke Eszter és S. Takács András az On the Spot-tól, valamint Annika Hellström és Erika Malmgren a Cinenic Films-től. Társírója és producere Szentpéteri Áron. A film hazai streaming premierje az RTL+ felületén lesz.

A diákfilmes kategóriában száll versenybe Tőkés Anna Az utolsó dobás című animációs kisfilmje, amiben extrém körülmények között készítik fel a nagy döntőre egy ritmikus sportgimnasztika csapat tagjait. Tőkés Anna a szarajevói meghívást vörös szőnyegen ugráló tornász lányokkal ünnepelte meg. 

Farkas Marcell Sárkánykor című filmjében Firma és Néró vérszerződést kötnek egy parkolóház tetején, hogy bebizonyítsák, szerelmük igenis valós, de valójában ezzel sodorják veszélybe saját kapcsolatukat, és az egész világot. A Sárkánykor magyar premierje a 12. Friss Húson volt, főszereplői Major Irma és Babinchak Atanáz.

Sárkánykor

Szintén a diákfilmes versenyben szerepel Tudisco Júlia A madár gyermekei című filmjével, amely játékosan mutatja be teremtés és pusztítás szimbiózisát, ahogy két gyermek együtt formálja és felfedezi a világot.

A szarajevói filmfesztivál keretében megrendezett Talents Sarajevo programon 61 filmes vehet részt, köztük Tóth Lili Laura filmrendező, Dénes Viktória producer, Szy Marcell producer, Noll-Batek Kristóf Áron forgatókönyvíró és Domokos Balázs operatőr. 

A madár gyermekei

A szarajevói fesztivál során a hangsúly ezúttal is a térség, a volt Jugoszlávia tagországainak filmművészetén lesz, de érkeznek filmek Albániából, Örményországból, Ausztriából, Azerbajdzsánból, Bulgáriából, Ciprusról, Görögországból, Georgiából, Magyarországról, Máltáról, Moldáviából, Romániából, Törökországból és Ukrajnából. 

A Szarajevói Filmfesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé nőtte ki magát, a vetítéseken évről évre több mint 100 ezer néző vesz részt, míg a nívós szakmai programokat világsztárok és a térség élvonalbeli filmesei közreműködésével rendezik meg.

Forrás: Szarajevói Filmfesztivál / Címlapfotó: Az életed nélkülem