Egy évvel a Magyarázat mindenre fődíja után ismét Velencébe megy Reisz Gábor, hogy a versenyprogram után a második legfontosabb szekció, az Orizzonti (Horizontok) idei filmjei közül nyerteseket válasszon. Zsűritársai idén Debra Granik amerikai forgatókönyvíró és filmrendező (A hallgatás törvénye), a teheráni filmrendező, Ali Asgari, Soudade Kaadan szíriai filmrendező, a görög író-filmrendező Christos Nikou (Körmök), Tuva Novotnya svéd színésznő és Valia Santella olasz forgatókönyvíró és rendező.

Az Orizzonti zsűrije a legjobb filmnek, legjobb rendezőnek, legjobb színésznek és színésznőnek, a legjobb forgatókönyvnek és legjobb rövidfilmnek ad át díjat, illetve különdíjat is osztanak. 

A Velencei Filmfesztivál zsűrijében utoljára 2017-ben szerepelt magyar alkotó, Enyedi Ildikó akkor a hivatalos versenyprogram zsűrijének csapatát erősítette, előtte 2002-ben Kovács László operatőrt látták vendégül a hivatalos zsűriben. A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

Forrás: Velencei Filmfesztivál / Címlapfotó: Reisz Gábor a Magyarázat mindenre velencei díjával