A velencei filmfesztivál hivatalos programján belül a Horizons szekciójába válogatták be Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjét. A Horizons szekció a velencei filmfesztivál azon versenyprogramja, amely a legfrissebb stílusjegyekkel bíró alkotásoknak szól, külön tekintettel a bemutatkozó filmekre.

A Magyarázat mindenre a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének harmadik nagyjátékfilmje, és egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról.

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor.

A Magyarázat mindenre a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával, közvetlen magyar állami támogatás nélkül. A film tervek szerint 2023. október 5-én kerül a magyar mozikba, de a hazai nézők már szeptemberben megnézhetik közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítéseken. 

A velencei Biennale College Cinema szekcióban mutatják be Vermes Dorka Árni című első nagyjátékfilmjét, aminek a gyártását a Biennale finanszírozta. ,,Egy vidéken turnézó utazó cirkuszról szól, amit egy család vezet, és abban van egy fiatal fiú, aki a falvakról falvakra járás közben próbál magának élhetőbb körülményeket teremteni” – nyilatkozta róla korábban a rendező. A film címszerepét Turi Péter, a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatója alakítja, a további szerepekben Spolarics Andrea, Gyöngyösi Zoltán, Koppány Zoltán, Kovács Botond, Gellért Dorottya és Pálya Pompónia látható. A film forgatókönyvét a rendező mellett Dobány Péter és Al-Farman Petra jegyzik. A film operatőre Lehr-Juhász Péter, vágója Kántor Dávid, producere Zachar Balázs, executive producere Petrányi Viktória, kreatív producere Tarr Béla. Az alkotás a Proton Cinema gyártásában készült.

A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált agusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg. 

Címlapkép: Magyarázat mindenre / Forrás: Velencei filmfesztivál / Cirko Film / MTI