A 11. Biennale College Cinema döntőjébe tavaly ősszel került be Vermes Dorka, ahol 11 másik projekttel volt versenyben. Azzal, hogy beválasztották a legjobb négybe, 200 ezer eurót (78 millió forint) nyert az Árni gyártására, korábbi interjúnkban ezt mesélte a filmtervről:

,,Egy vidéken turnézó utazó cirkuszról szól, amit egy család vezet, és abban van egy fiatal fiú, aki a falvakról falvakra járás közben próbál magának élhetőbb körülményeket teremteni. Ezt is a Proton Cinemával csinálom, de Zachar Balázs mellett Tarr Béla is beállt mögé producernek.

Vermes Dorka 2018-ban diplomázott az ELTE Filmtudomány filmkészítés specializációján az Anyák napja című kisfilmmel. 2019-ben kezdte meg tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakos rendező osztályában, jelenleg a FreeSZFE és a Filmakademie Wien végzős filmrendező hallgatója. Alba Vulva című kisjátékfilmje versenyben volt a Szarajevói Filmfesztiválon, különdíjat kapott a 2022-es Friss Húson, valamint ugyanitt elnyerte a Queer szekció közönségdíját.

A Biennale College-on adja elő az egyik jelentkező a filmtervét / forrás: labiennale.org

A Velencei Biennálé 2012-ben hívta életre a Biennale College nevű programját, amely évente három vagy négy kisköltségvetésű film gyártását finanszírozza. Szőcs Petra is a ennek a programnak segítségével tudta leforgatni Déva című bemutatkozó nagyjátékfimjét, amelynek 2018-ban tartották a világpremierjét Velencében. 

A program a világ minden tájáról várja az elsőfilmes vagy a második játékfilmjükre készülő rendezők low budget filmterveit. A több száz pályázó közül évente egy tucatnyi jut tovább, akik elismert szakemberekkel fejlesztik tovább a munkáikat. Az elkészült forgatókönyvekből évente hármat vagy négyet választanak ki, amelyek gyártását egy komolyabb összeggel, idén 200 ezer euró értékben támogatják, és az elkészült filmeket bemutatják a következő évi Velencei Filmfesztiválon.

címlapkép: Vermes Dorka és Für Anikó az Anyák napja forgatásán / forrás: Anyák napja Facebook