November 12. és 14. között a Blinken OSA és a Kino mozi ad otthont az idei DocPro panelbeszélgetéseknek. Kiemelt téma idén a pandémia által súlyosan megtépázott filmipar helyreállítása és a kapcsolat teremtése a regionális és a határon túli közönséggel. A Film New Europe-pal közösen szervezett beszélgetésen Pavla Janoušková Kubečková (CZ), Aneta Zagórska (PL) és László Sára (HU) producerek beszélgetnek az újrakezdésről és arról, mit tanultunk a pandémiából.

A stratégiákon túl a pandémia új témákat is hozott a dokumentumfilmeseknek. Miként lehetséges a témákat filmmé alakítani, hogy azok elérjék a nézőket és megmozgassanak egy nemzetközi közönséget is? Filmkészítők, forgalmazók és fesztiválszervezők, Shoshi Korman (IL), Elena Subirá (ES), Tone Grøttjord-Glenne (NO) és Andréas Rocksen (SE), ezt a témát fogják körüljárni.

Górcső alá kerül a FreeSZFE dokumentumfilmes munkacsoportja által készített film is, amin keresztül Dér Asia és a Fuchs Máté megvizsgálják, hogy mik a részvételi dokumentumfilmezés módszerei és gyakorlati problémái.

A Verzió honlapján lesz elérhető a beszélgetés, amelyben az európai országok és az Egyesült Államok közti koprodukciós lehetőségeket fedezik fel a résztvevők, valamit megvitatják, hogy a nemzetközi stratégiai koprodukció partnerségek hogyan segíthetik a finanszírozási, eladási és forgalmazási lehetőségeket.

Pavla Janoušková Kubečková (fotó: Cineuropa)

Idén is érkeznek a DocPro mesterkurzusok, ahol neves szakemberek segítenek eligazodni egy-egy téma mélységében. Így a Verzió vendége lesz Uwe-Lothar Müller, az ARTE Reportage főszerkesztő-helyettese. Mesterkurzusában az ARTE Reportage karakterisztikáját mutatja majd be.

Az első, egész estés dokumentumfilmek készítéséről és a mérvadó és mellőzendő hazai és nemzetközi szabályozásokról fog beszélni Oláh Kata, producer és rendező.

Nebojša Slijepčević horvát filmrendező mesterkurzus témája a dokumentumfilmezés etikája. Hol van a határ az egészséges kíváncsiság és a voyeurista betolakodás között mások életébe? Káros lehet-e a dokumentumfilm a szereplőinek?

Online jelentkezik be Molnár-Szakács Hajnal, a Sundance Dokumentumfilm Alap igazgatója, aki nem csupán megtalálja és képzi, de finanszírozza is a merész, dokumentumfilmes történetmesélőket a világ minden tájáról. Mesterkurzusában arra helyezi a hangsúlyt, hogy a Sundance Intézet milyen projekteket támogat, és mitől lehet egy munka nemzetközileg is releváns.

Nebojša Slijepčević (fotó: Marko Prpić/PIXSELL)

A fesztivál keretében ismét sor kerül a DocLab workshopra, amely rendezőknek és producereknek szól, a forgalmazási stratégiát helyezve a fókuszba. A workshopra projekttel és projekt nélkül is lehetett jelentkezni és a 3-napos esemény keretében világszínvonalú fesztiválszervezők, forgalmazók, producerek és marketing szakértők vesznek részt. Idén Christine Camdessus (Fipadoc, FR), Leena Pasanen (Biografilm Festival, IT) és Stefano Tealdi (Stefilm, IT) vesznek részt mint mentorok. A DocLab meghívott szakértői: Oksana Sarkisova (Verzió Filmfesztivál), Elena Subira Rocá (Docs Barcelona), Ivana Formanová (KineDok), Shoshi Korman (Cinephil), Nevena  Milašinović (Lightdox) és Böszörményi Gábor (Mozinet).

A DocLab nyilvános mesterkurzusain a CEU Nádor utca 15. szám alatti épületében  az érdeklődők ingyenesen részt vehetnek egy rövid regisztrációt követően. A DocLabet lezáró nyilvános pitching fórumra pedig minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a BlinkenOSA-ba (Arany János u. 32.), valamint akinek már nem jut hely, élőben online is követheti a hat projekt bemutatkozását.

A szakmai programok ingyenesek, regisztráció a verzio.org weboldalon keresztül lehetséges.

Címlapkép a tavalyi Verzióról / Forrás: Verzió