Horvát Lili és Kis Hajni vezetésével Rendezői mesterség alapjai szak indul 2021 áprilisában a Lumiére Filmiskolában. A képzés egy szemesztert ölel fel, ami nagyjából 200 órát jelent, és azok, akik szeretnének tanulni, hasonló feltételek mentén folytathatják a szakot további fél évig. Hamarosan kihirdetik a felvételi jelentkezés időpontját.

Az előző szemeszterben Mátyássy Áron rendező és Petrányi Viktória producer vezetésével már végzett egy rendező osztály. Horvát Lili 2007-ben Kis Hajni 2018-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Lili első egész estés filmje, a Szerdai gyerek Karlovy Varyban két díjat nyert, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre az A-kategóriás velencei filmfesztiválon mutatkozott be, sorra nyeri a díjakat, és ezzel a filmmel indult Magyarország az idei Oscar-versenyben.

Kis Hajni remek rövidfilmjeivel keltett itthon és világszerte feltűnést, a Szép alakot diák-Oscarra jelölték, az Arte-n és az HBO Go-n elérhető Last Callt a legjobb magyar kisfilmnek választották a Friss Húson, Szarajevóban pedig a legjobb vizsgafilmnek. Jelenleg első nagyjátékfilmje, a Karlovy Varyban Work-in-Progress TRT-díjat kapott Külön falka utómunkáján dolgozik. Kis Hajni lassan egy éve tanít a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium színész OKJ osztályában színészvezetést.

Más filmes szakokat is elindít a Lumiére: a rendező osztállyal párhuzamosan lesz operatőr, forgatókönyvíró, vágó és producer képzés is. Tervben van egy filmszínész mesterség elnevezésű képzés is, de az valószínűleg csak ősszel indul el.

A Lumiére Filmiskolát három éve hozták létre azzal a céllal, hogy megmutassák, van létjogosultsága egy új, független szakképző intézménynek a már létező filmiskolák mellett.