Az Independent Spirit Awards jelöltjei közé olyan filmek kerülhetnek, amelyek költségvetése nem haladta meg a 22.5 millió dollárt. A díjakat hagyományosan az Oscar-gála előtti egy nappal adják át, idén erre a járvány miatt április 22-én, azaz két nappal az Oscar-átadó előtt kerül sor. A Santa Monica-i mólón, délutáni időpontban rendezett átadó ünnepség kevésbé formális, mint a szigorú, szmokingot és nagyestélyit megkövetelő Oscar, nyertesei viszont gyakran előre jelzik az Amerikai Filmakadémia díjazottjait. Különösen igaz ez a legjobb nemzetközi film kategóriájára, ahol 2015-ben ez a Saul fia esetében is beigazolódott, az eltelt években pedig az Egy fantasztikus nő, a Róma és az Élősködők díja is megelőlegezte az Oscar-sikert.

Horvát Lili rendezése négy filmmel van versenyben a díjért, az elefántcsontparti Night of the Kings-el, a bosnyák Quo Vadis, Aida?, a brazil Bacurauval, ami Cannes-ban megkapta a zsűri nagydíját és az indiai The Disciple-el, amit Velencében FIPRESCI-díjjal jutalmaztak a nemzetközi kritikusok.

Horvát Lili és Stork Natasa (Fotó: Mozinet)

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre hazánk hivatalos jelöltje az Oscar-versenyben, a minap az Indiewire már a nemzetközi shortlist esélyesei között említette. Idén rekordszámú, 93 filmet neveztek az Oscar legjobb nemzetközi film kategóriájába, egy új szabály szerint nem 10, hanem 15 film kerül majd fel a szűkített listára, ez is növeli a magyar alkotás esélyeseit. Az Independent Spirit-jelölés komoly fegyvertény Horvát Lili filmje számára, szurkolunk, hogy felkerüljön a február 9-én bejelentésre kerülő shortlistre. 

A Felkészülést az Egyesült Államokban január 22-én mutatták be és kedvező kritikai fogadtatásra talált: „Felkavaró megszállottság-ábrázolása lebontja a femme fatale sztereotípiáját azáltal, hogy az enigmatikus nő szemszögét teszi magáévá” - írta a New York Times. „Üdv Alfred Hitchcock! Helló Krzysztof Kieslowski és Franz Kafka! Horvát Lili megszállottságtörténete oly érzéki és részletgazdag, hogy a rejtély megoldását alig bírjuk kivárni” – kezdte kritikáját a The Wall Street Journal. „Magyarország idei Oscar-nevezése egy lassan kibontakozó, kísérteties pszichológiai dráma, mely kiváló színészi játékra épül, és észrevétlenül ragad magával” – méltatta a Hollywood Reporter.

A film tavaly nyáron a velencei, majd a torontói fesztiválokon mutatkozott be. Antalyában Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját, Varsóban a magyar filmet a kritikusok nemzetközi szövetsége zsűrije a FIPRESCI díjjal tüntette ki. Arany Hugó fődíjat nyert Chicagóban, és a fődíjjal együtt három trófeával tért haza a spanyolországi Valladolid nagy presztízsű filmfesztiváljáról. Legutóbb a philadelphiai filmfesztiválon ünnepelték, ahol megkapta a legjobb játékfilm díját, a fim női főszereplőjét, Stork Natasát pedig a kontinens tíz ígéretes színésztehetsége között, a Shooting Stars programban mutatja majd be a European Film Promotion február végén.