Szabó Simon A fal című alkotása díjat nyert a finnországi Tampere nemzetközi rövidfilm fesztiválján: az elismerés jelentőségét emeli, hogy az automatikus jelölést eredményez az Európai Filmakadémia 2014-es rövidfilm díjára.

A tamperei filmfesztivál (2014. március 5-9.) nemzetközi versenyprogramjában idén 61 alkotás indult. Rotterdamtól Szarajevóig 15 európai filmfesztivál díjnyerteséből választja majd ki az Európai Filmakadémia 3 ezer tagja az év legjobb rövidfilmjét. Az Európa Filmdíjak „vörös szőnyeges” átadásra december 17-én kerül sor Rigában, immáron 27. alkalommal.

Szabó Simon A fal című tízperces filmje Laci, egy 16 éves, alkalmi munkákból éldegélő cigány fiú története. Egy napon kőművesmunkát kap: egy falon dolgozik több társával együtt. Egy darabig segít a többieknek, majd megkérik, hogy ő fejezze be az építményt. Ekkor pillant be először a fal mögé.

A színészként (Moszkva tér, Megdönteni Hajnal Tímeát) és filmrendezőként (Megyünk, 2008, Magyar Filmszemle: Legjobb rövidfilm díja, Papírrepülők, 2009, Magyar Filmszemle: Legjobb elsőfilm Simó Sándor-díja) is ismert Szabó Simon legutóbbi rendezése a Proton Cinema gyártásában készült, producere Petrányi Viktória és Berkes Júlia, operatőre Czomba Albert volt.

(Forrás: Magyar Filmunió)